Реєстрація /

Вибір унітазу – лише на перший погляд просте завдання

Передовик у світі сантехніки

На перший погляд, вибір унітазу, на відміну від інших сантехнічних та побутових приладів, здається простим. Специфіка виконуваних завдань відводить унітазу тільки одну функцію – відправляти вміст прямо в каналізацію. Традиційно вважається, що унітаз повинен бути комфортним, легко чиститься і підходити за висотою всім членам родини.

Але сьогодні проблема вибору гідного варіанту ускладнюється широким асортиментом представлених у продажу моделей. Постійно з'являються нові колекції унітазів, які відрізняються один від одного не тільки дизайном, але і конструктивними особливостями і технічними характеристиками.

Основний елемент

Конструкція унітазу досить проста. Він складається з двох основних елементів – чаші і зливного бачка.

  • Тарілчаста чаша всередині оснащена платформою, яка завжди наповнена водою. Вона допомагає уникати раптових бризок, але вимагає багато води при змиванні.
  • Воронкоподібна чаша утримує воду на дні воронки. Бризок тут менше, а витрати води більш економні.
  • У козирковій чаші платформа розташована під кутом 30-45 градусів. Така конструкція захищає від крапель при використанні і від бризок при змиванні. Часто на таких унітазах обладнується спеціальна система «Антисплеск». Зараз саме такий формат чаш є лідером продажів на ринку унітазів.

В процесі вибору споживачам варто врахувати, що чим вищим є кут нахилу, тим ефективніше працює «Антисплеск».

Заощадити на обсягах води можна і за допомогою душеподібного (крапельного) зливу. На відміну від стандартного потокового, він подає воду по всьому периметру чаші, використовуючи її на 15-20% менше. Однак і вартість такої конструкції унітазу буде на 10-15% вищою.

Обов'язково необхідно звернути увагу на спосіб підключення унітазу до каналізації – вертикальний чи горизонтальний. При розбіжності типів підключення, унітаз може бути встановлений, але його експлуатація буде супроводжуватися додатковими складнощами і незручностями.

Розмаїття форм і матеріалів

За форм-фактором і типом бачка сучасні унітази діляться на підлогові (компакт-системи) і підвісні (вбудовані чи інсталяційні системи). Перевагою підлогового унітазу є його звичність в традиційних інтер'єрах санвузлів, простота монтажу і широкий вибір моделей і розмірів з урахуванням індивідуальних переваг і доступного метражу.

Одним з різновидів компакту є моноблок – конструкція, в якій бачок і унітаз злиті в одну цільну складову. Перевага моноблоків – відсутність ризику протікання в місцях з'єднання (швах), гармонійний зовнішній вигляд, а недоліком можна назвати досить громіздку конструкцію, що вимагає досить багато простору для установки.

До плюсів підвісних вбудованих систем можна віднести сучасний дизайн, візуальну економію простору, простоту у прибиранні та експлуатації. До недоліків – вищу, у порівнянні з компактами, вартість і складнощі монтажу, який краще довірити фахівцеві.

Одним з важливих аспектів вибору є матеріал, з якого виготовлений унітаз. Популярними в будинках українців і в асортименті торгових мереж в нашій країні є вироби з порцеляни, фаянсу і кераміки. Найбільш популярним, міцним і практичним є спеціально обпалений сантехнічний фаянс, володіє пористою структурою і максимальними гігієнічними характеристиками. Фарфор і кераміка – більш тонкі і крихкі матеріали, однак зовні вони вирізняються витонченістю і є незамінними для стильних витончених інтер'єрів.

У невеликій кількості представлені на вітчизняному ринку унітази зі штучного каменю і гігієнічних металів. Такі вироби купують, як правило, для створення оригінальних інтер'єрів, хоча їх споживчі характеристики досить високі і дозволяють максимально якісно виконувати свою основну функцію.

На вітчизняному ринку з популярних фірм-виробників сантехніки і унітазів зокрема можна виділити Kolo, Cersanit, Jika, Roko, Grohe, Gustavsberg, Ravak, Jacob Delafon, Villeroy & Boch. Вартість залежить від комплектації (купувати комплект сантехніки чи окремі частини), виробника, матеріалу і технології.

В середньому унітаз з бочком типу компакт обійдеться покупцеві від 900 до 8 тис. грн. Придбати комплект (підвісна чаша плюс бачок-інсталяція) можна за ціною від 3 до 12 тис. грн.