Реєстрація /

Умивальник – законодавець мод у ванній кімнаті

«Must have» може бути різним.

Умивальник є невід'ємним атрибутом ванної кімнати. Цей елемент не належить до розряду опційних, його швидше можна віднести до категорії «must have» – обов'язкових для встановлення.

Сьогодні вибір умивальників для сучасного житла непростий, оскільки на ринку сантехніки представлений широкий спектр цих виробів різних розмірів, конструкцій і форм. Споживачам надано великий діапазон моделей, вибираючи з яких варто заважати на дизайн і розміри ванної кімнати, особливості конкретної системи водопостачання та побажання самого покупця.

Типи умивальників за способом кріплення

Більшість умивальників для ванної, представлених на ринку, виготовляють з різних видів кераміки – фаянсу чи фарфору.

Фарфор – матеріал більш щільний і надійний, його пори менше вбирають бруд, але вартість вища, ніж у фаянсових побратимів. Щоб додатково захистити вироби від забруднення і полегшити процес очищення, їх часто покривають глазур'ю, а в деяких моделях – спеціальними брудовідштовхувальними  і антибактеріальними покриттями. Більшість керамічних раковин мають практичний білий колір, хоча зараз все частіше зустрічаються і кольорові варіанти: як моделі пастельних тонів, так і зразки яскравих забарвлень.

Одним з основних принципів відмінності умивальників є тип монтажу чаші до поверхні. За способом кріплення розрізняють три основні види умивальників: накладні, консольні (підвісні) і врізні.

Накладні умивальники призначені для встановлення на спеціальну вологостійку тумбу або стільницю. Також такі чаші підходять для монтажу зверху над тумбою або пральною машиною. Їх особливість –  плоске дно, яке дозволяє встановлювати чашу на горизонтальні поверхні. Накладні чаші вирізняються з-поміж конкурентів сучасним дизайном, великим розмаїттям форм і матеріалів, а також можливістю економії простору ванної.

Нерідко в таких моделях умивальників відсутній отвір для змішувача, оскільки виробником передбачається установка змішувача на стіну. Це потрібно мати на увазі при виборі накладного умивальника.

Консолі – найпоширеніший і найбільш звичний формат умивальників. У них класичний дизайн, простота конструкції і встановлення. Консольний умивальник кріпиться до стіни за допомогою кронштейнів або спеціальних кріпильних елементів, які, зазвичай, йдуть в комплекті з таким умивальником.

Злив з такої чаші часто маскують у стіну або ховають у спеціальний п'єдестал у вигляді порцелянової «ніжки», за що така конструкція отримала назву «тюльпан». Як правило, консольні умивальники мають отвір для змішувача, а також широкі бортики для зберігання гігієнічних приладдя.

Врізні умивальники передбачають встановлення в отвір стільниці. Монтаж може здійснюватися як знизу, так і зверху поверхні стільниці. При монтажі раковини знизу необхідно використовувати Г-подібні кріплення, за допомогою яких вона кріпиться до основи стільниці. Монтаж зверху відбувається на поверхню, яка має виступ 1-3 см. і фіксується вологостійким герметиком.

Прораховуємо зручні параметри установки

Умивальник – це сантехнічне обладнання, передбачене для щоденної експлуатації. Кожен споживач може вибрати форму, колір, матеріал і спосіб кріплення умивальника, залежно від власних уподобань, розміру та дизайну ванної кімнати. Однак для комфортного використання важливо правильно вибрати розміри виробу і параметри його встановлення.

Оптимальною шириною умивальника, який встановлюється в стандартній ванній кімнаті, вважаються розміри від 50 до 65 см. У компактніших моделях висока ймовірність розбризкування води назовні, а ширші виглядають досить громіздкими. Якщо площа приміщення дозволяє, краще встановити подвійний умивальник (загальна платформа з двома окремими чашами).

Вдалою глибиною раковини вважається 48-60 см. Ці параметри глибини дозволяють воді не витікати назовні і не застоюватися на дні чаші.

Висота умивальника – найбільш значимий для комфортного використання параметр. Оскільки зручність експлуатації залежить від зросту користувача, знайти оптимальне рішення для всіх членів сім'ї складно. Але в середньому, у стандартній квартирі умивальник варто розташовувати на висоті від 80 до 85 сантиметрів від підлоги до краю бортика. Така висота вважається оптимальною для більшості людей.

Виробники та ціни

Серед фірм-виробників керамічних умивальників, найбільш популярними у вітчизняних споживачів є торгові марки Cersanit, Kolo, Marmorin (Польща), Ravak, Jika (Чехія), Keramag, Laufen (Німеччина), Vitra (Туреччина), Roca (Іспанія), Vidima ( Болгарія), Devit, Hatria (Італія).

Вартість умивальника залежить від виробника, розміру, якості матеріалу та способу кріплення. Підвісні (консольні) керамічні умивальники можна придбати за ціною від 1 тис. 500 до 5 тис. грн. Врізні обійдуться покупцеві від 2 до 6 тис. грн. Найдорожчим варіантом є накладні умивальники, вартість яких стартує від позначки 3 тис. 500 грн. і перевалює за 10 тис. грн.