Реєстрація /

Дерев'яні вікна – краса і комфорт природи

На що необхідно звертати увагу при встановленні і експлуатації дерев'яних вікон.

Попри все розмаїття і можливості синтетичних матеріалів – пластику, полімерів, замінників, представлених сьогодні на ринку будівельних та оздоблювальних технологій, цінність натуральних матеріалів не падає. Більше того, якщо вироби з природних складових вдало компонуються з сучасними технологіями і функціоналом, вони стають топовим продуктом, ознакою високого рівня і хорошого смаку власника. Все це стосується і сучасних дерев'яних вікон. Дерев'яні вікна вносять в інтер'єр відчуття природного тепла, захисту, вишуканості і при цьому повноцінно виконують всі функції сучасних склопакетів.

Виробництво та особливості дерев'яних вікон

Далеко не всі компанії-виробники мають у своїх лінійках колекції дерев'яних вікон. В основному це привілей великих і відомих на ринку європейських фірм. Для виготовлення дерев'яних вікон виробник відкриває окремі заводи чи виробничі лінії. Камери для сушіння пиломатеріалів, верстати з обробки клеєного бруса, лінія фарбування готових виробів, сушильні камери і термошафи – лише частина необхідного технологічного обладнання, яке використовується для виробництва дерев'яних вікон.

Всі дерев'яні вікна мають кілька шарів покриття. На першому етапі обробки вікна просочують. Просочення охороняє вікна з дерева від гниття і грибків, що забезпечує їх міцність, у той час як грунтівка гарантує оптимальне прилипання фарби до деревини. Далі використовуються спеціальні проміжні грунтівки. Вони заповнюють пори і перешкоджають проникненню води. Фінальний шар – фарба чи лак. Вони захищають дерев'яні вікна від атмосферних впливів і надають необхідний колір і фактуру.

Характеристики і вартість

Зазвичай в дерев'яну раму встановлюють герметичний двокамерний склопакет. Додатково можна укомплектувати вікно склопакетом з газом аргоном або поставити селективне скло, що відбиває теплові промені в приміщення для покращення теплоізоляції. Фурнітура також вибирається спеціальна, дозволена міжнародними стандартами для встановлення та використання в дерев'яних рамах.

Вартість дерев'яних вікон залежить від їх конструкції та комплектації. Основними факторами, що впливають на ціну, є:

  • матеріал рами – сосна, дуб, вільха, бук, меранті і т.д. (зазвичай використовується три- або чотиришаровий клеєний брус «євробрус» з даних видів деревини);
  • фурнітура, яка використовується;
  • характеристики склопакету, товщина скла (24, 32, 36 мм), наявність тонування, енергозберігаючих функцій, аргону, системи СlimaGardian;
  • форма, розмір, кількість елементів, які відкриваються;
  • додаткові комплектуючі: підвіконня, відкоси, протимоскітні сітки, водостоки.

Виробники, продукція яких популярна на українському ринку дерев'яних віконних конструкцій: Royal Win, Kommerling, Decco, AGS, Brokelman, Winhouse, Vitral, «Євробрус» і т. д.

Фурнітура, якій довіряють європейські та місцеві виробники і споживачі: Multi Trend, Gretsch-Unitas, Maco, Roto.

Вартість сучасного дерев'яного вікна з двокамерним склопакетом стартує від 3 тис. грн. за стандартний варіант і може сягати 15 тис. грн. за вітражні варіанти з індивідуальними розмірами і дизайном.

Правильний догляд – гарантія довгої і надійної служби

Щоб нові дерев'яні вікна послужили довше і не втратили свого зовнішнього вигляду і функціоналу, їх необхідно правильно експлуатувати. Поверхня дерев'яних рам потребує регулярного догляду. Це обумовлено впливом погодних умов, (вивітрювання, вплив вологи, температурні коливання), а також випромінювань (теплових і УФ), хімічної ерозії (озону, промислових і вихлопних газів, їдких агентів і т.д.).

Вікна, які виходять на південь, потребують більшої уваги, ніж інші. Їх необхідно оглядати щорічно. Вікнам, що виходять на північ, захід і схід, досить профілактичних заходів з періодичністю один раз на 3-5 років.

Якщо вікно правильно сконструйоване, бездоганно виготовлене і точно підібрано під параметри отвору, а також опрацьовано захисними та оздоблювальними покриттями, то при нормальних експлуатаційних навантаженнях таке вікно вимагає оновлення покриття раз на три-чотири роки.

Особливого контролю потребують нижній брус рами і зони водостоку. Ущільнювачі повинні зберігати еластичність і функціональність. Очищення ущільнювачів від бруду та пилу проводиться спеціальним засобом або теплою мильною водою (недопустимо використовувати концентрованих розчинників).

Після того, як вікно вимито, потрібно обов'язково протерти ущільнювачі насухо. Для того, щоб дерев'яні вікна могли безперешкодно відкриватися і закриватися рекомендується раз на півроку всі рухомі деталі і елементи поворотно-відкидної фурнітури обробляти механічним маслом. Необхідно берегти елементи фурнітури від потрапляння фарби, будівельної штукатурки та інших сторонніх предметів, не залишати вікно у відкритому положенні при сильному вітрі, не навантажувати стулку, не допускати зіткнення стулки і відкосу вікна.

Регулювання механізмів фурнітури необхідно проводити один раз після першого року служби віконного блоку. Згодом перевірка проводиться один раз на 3-5 років. Регулювання фурнітури, особливо в області нижніх петель і ножиць, а також заміна деталей і зняття-навішування стулки мають виконувати лише спеціалісти.