Реєстрація /

Лінолеум – просто і недорого

Вибір варіантів серед бюджетного покриття для підлоги – великий.

В ході ремонтних робіт, вибір покриття для підлоги – одна з найважливіших складових процесу. Доволі тривалий час лідерство при виборі такого покриття належить лінолеуму. Його незаперечними перевагами є універсальність, прийнятна ціна, легкість в укладці, тривалий термін і простота експлуатації, широкий асортимент дизайнерських рішень, які можна підібрати практично під будь-який інтер'єр.

Критерії вибору

Варто відзначити, що сучасний лінолеум суттєво відрізняється від свого попередника, який був актуальним ще 10-15 років тому. Нові технології виробництва збільшують екологічність (безпека), різноманіття кольорів і фактур та термін служби сучасного покриття. Сьогодні можна придбати як однотонний лінолеум, так і покриття з фактурою паркету, плитки, мармуру, мозаїчного орнаменту тощо.

У процесі вибору та придбання лінолеуму необхідно звернути увагу на такі характеристики:

  • загальна товщина і щільність покриття;
  • товщина захисного шару лінолеуму;
  • матеріал основи;
  • максимальна прохідність приміщення;
  • наявність у продавця сертифікату якості та гарантійного обслуговування.

Варто зауважити, що витривалість лінолеуму не залежить безпосередньо від товщини. Товстий лінолеум може бути надто м'яким, а чим м'якше підлогове покриття, тим більше воно «піддатливе» до утворення вм'ятин і слідів. При цьому тонший і компактніший лінолеум може мати чудові властивості. Наскільки стійким і довговічним буде лінолеум, залежить від його щільності – співвідношення між товщиною і вагою матеріалу.

Категорії і властивості лінолеуму

Сучасний лінолеум поділяють за складом матеріалів на натуральний, полівінілхлоридний, гліфталевий і колоксиліновий, а також за терміном зносу і споживацькими характеристиками на: комерційний, напівкомерційний і побутовий.

Побутовий лінолеум ідеально підходить для використання в житлових приміщеннях – квартирах, приватних будинках. Такого типу лінолеум – це полотнище на м'якій основі товщиною від 1 до 4 мм, що має досить складну структуру. Розмаїття забарвлень і дизайнерських рішень у побутовій лінійці найбільш широке. М'якість, водонепроникність, простота в догляді стають вагомими аргументами для бажаючих придбати недороге і якісне покриття для підлоги. До недоліків побутового лінолеуму можна віднести невеликий термін служби – 3-4 роки. На такому лінолеумі часто виникають вм’ятини від меблів і стирається верхній шар. Вартість побутового лінолеуму складає від 80 до 300 грн./кв.м.

Напівкомерційний лінолеум за своєю структурою близький до побутового і складається з трьох шарів: основи, декоративного і захисного покриття. Його особливостями є підвищена щільність і товщина верхнього захисного шару. Завдяки цьому, він підходить для використання в офісах і житлових приміщеннях з підвищеними навантаженнями (коридор, кухня, вітальня). На нашому ринку ціна напівкомерційного лінолеуму складає від 100 до 350 грн./кв.м

Для великих офісів, магазинів, салонів, шкіл рекомендується використання комерційних видів лінолеуму. Вони вирізняються підвищеною щільністю, довговічністю і розраховані на 5-6 років активного щоденного використання. Перевагою такого покриття також є те, що на нього легко можна нанести будь-який малюнок, наприклад, фірмовий логотип. Комерційний лінолеум ділиться на гомогенний і гетерогенний.

Гомогенний лінолеум – це однорідне покриття з суміші вапняку, тальку та каоліну з поліуретановим захисним шаром. Недоліком гомогенного покриття можна назвати необхідність його механічного очищення (шліфування верхнього шару) раз на 4-6 місяців. Гетерогенний лінолеум – універсальний багатошаровий матеріал. Зверху таке покриття захищене кількома шарами ПВХ, серед яких можуть бути нанесені барвники, малюнок, структурні вставки і т.д. Гетерогенне покриття дуже просте у догляді. Для його очищення достатньо регулярного вологого прибирання.

Ціна на комерційний лінолеум курсує в проміжку 150-450 грн./кв.м.

Склад покриття

Сучасний натуральний лінолеум (в цю категорію входить також гліфталевий лінолеум) – безпечний для людей, які перебувають у приміщенні, де він постелений. Він стійкий до деформацій, стирання і зносу. До складу натурального лінолеуму входить лляне масло, смола, корковий порошок, порошок вапняку, натуральні барвники та джутова тканина. Часто цей вид лінолеуму покривається полімером, однак за необхідності (наприклад, алергії) можна знайти лінолеум і без покриття. Споживчі характеристики натурального лінолеуму досить високі, але неефективно використовувати таке покриття на вулиці (у дворі), а також у місцях з високою вологістю.

Синтетичний лінолеум (полівінілхлоридний і колоксиліновий) вирізняється довговічністю, водонепроникністю, високим рівнем шумопоглинання і простотою в догляді. Однак великим мінусом такого покриття є використання в процесі виробництва токсичних смол, які можуть виділятися в атмосферу приміщення. Такий лінолеум не рекомендується використовувати у житлових кімнатах (спальня, дитяча), на кухні, а також в квартирах людей, які схильні до алергічних захворювань, астми тощо.

Враховуючи, що практично будь-яка з категорій лінолеуму може бути представлена як натуральним, так і синтетичним складом, вибір залишається за споживачем. Критеріями вибору в даному випадку є ціна, довговічність, простота в догляді, асортимент, а також характеристики приміщення, де планується стелити це покриття. В будь-якому випадку, лінолеум – одне з найдоступніших і найпростіших в укладці покриттів для підлоги, який незамінний у випадках швидкого і бюджетного ремонту.