Реєстрація /

Ванна для здоров’я і задоволення

Все про гідромасажні ванни.

Гідромасажні ванни, які в побуті прийнято називати «джакузі», з’явилися у домівках українців не так давно, близько 15-20 років тому. За цей нетривалий період вони завоювали достатню популярність і перестали сприйматися як екзотика. На сьогоднішній день гідромасажні ванни перетворилися в цілком доступний і поширений елемент устаткування ванної кімнати.

Під ім'ям винахідників

Гідромасажні ванни з'явилися в ужитку в 1950-х роках у США, а винайшла їх сім'я італійських емігрантів на прізвище Джакузі (Jacuzzi), які пізніше запатентували свій винахід і створили однойменну фірму з виробництва такого типу сантехніки. Перша ванна джакузі працювала за рахунок зануреного в звичайну ванну з водою гідравлічного насоса, який видавав масажний струмінь з ефектом вируючої води. З часом гідромасажні ванни вдосконалилися і завоювали всесвітню популярність. Сьогодні на ринку сантехніки можна купити гідромасажні ванни з величезним вибором опцій: гідромасаж, аеромасаж, гідроаеромасаж, ароматерапія, хромотерапія і т. д. Провідні світові виробники сантехніки не припиняють удосконалювати існуючі гідромасажні системи і розробляти нові.

Сучасні джакузі використовуються не тільки для гігієни, але і як засіб профілактики проблем з ЦНС і опорно-руховим апаратом. Гідромасажні ванни обладнані спеціальними форсунками (механічними розпилювачами), які вмонтовані в стінки. Профілактичний і лікувальний ефект досягається впливом струменів води, змішаної з повітрям, на певні ділянки тіла. Тиск створюється за допомогою насоса, а напором води, який подається можна керувати за допомогою спеціального регулятора.

Можливості та критерії вибору

Враховуючи нетривалу історію використання джакузі в будинках українців, багато хто стикається з певними складнощами і браком інформації щодо критерієв вибору цих сантехнічних пристроїв.

Насамперед необхідно визначитися з матеріалом гідромасажної ванни. Їх виготовляють з чавуну, мармуру та акрилу. Чавун не найоптимальніший варіант для джакузі. Він важкий і непластичний, через що в нього складно вбудовувати форсунки, які і забезпечують гідромасажний ефект. Вироби з мармуру виглядають шикарно і вирізняються довговічністю, однак вони займають багато місця, що часто є проблемою для міських квартир, а також коштують дорого. Таким чином, найбільш популярним матеріалом для виготовлення ванн з гідромасажем став акрил. Особливості його молекулярної структури дозволяють додати акрилу будь-яку форму, що дає можливість виробляти вироби різноманітних обрисів. Крім того, ця речовина володіє достатньою м'якістю, щоб дозволити врізати форсунки. Також акрил досить стійкий до впливу зовнішніх факторів, що на практиці означає довговічність і хороший стан такої ванни. При виборі джакузі необхідно також звернути увагу на наявність антиковзаючого покриття.

Різновиди і ціна

Велика різноманітність моделей гідромасажних ванн формує широку цінову і видову лінійку. На ринку представлені як прості прямокутні і кутові варіанти з невеликим набором функцій, так і справжні SPA-салони з датчиками рівня води, температури, тиску, функцією хромотерапії, turbo-масажу та ін.

Гідромасажна ванна технічно може використовуватися для щоденних гігієнічних процедур. Однак фахівці рекомендують по можливості (якщо дозволяють площа і фінанси) тандем джакузі з душовою кабіною або боксом. Це найбільш вдале поєднання, при якому душу відводиться гігієнічна роль, а джакузі використовується для розслаблюючих і лікувально-масажних процедур.

Серед виробників джакузі, представлених на українському ринку сантехніки, завдяки своїм технічним характеристикам і репутації найбільш популярною є продукція фірм AM PM (Німеччина), Balteco (Естонія), Devit, Jacuzzi, WGT (Італія), Ravak (Чехія), Appollo, Eago (Китай), Cersanit, Kolo (Україна).

Цінові рамки, як і асортимент моделей і функціональних можливостей, у джакузі дуже широкий. Невеликі гідромасажні ванни стандартної прямокутної форми можна придбати за ціною від 5 тис. до 25 тис. грн. Просторі кутові і овальні ванни обійдуться від 18 тис. до 50 тис. грн. Щодо гідро- і гідроаеромасажних комплексів для установки у великих приватних будинках, медичних та SPA-комплексах, то така установка обходиться покупцям від 100 тис. грн.