Реєстрація /

Установка кухонної мийки своїми руками

Етапи і поради.

Установка кухонної мийки, як і більшості предметів сантехнічного обладнання, процес нескладний, проте вимагає ретельного дотримання всіх норм і стандартів, аж до дрібниць. Інакше господар ризикує отримати цілий «букет» неприємностей, пов'язаний з витоком води, затопленням власної квартири, сусідів та іншими проблемами і непередбаченими витратами. Щоб цього уникнути, слід звернутися за допомогою до досвідченого майстра з хорошими рекомендаціями, або уважно вивчити всі етапи і нюанси процесу і встановити кухонну мийку самостійно.

Врізати – не вставити

За методом установки існує два види кухонних мийок: автономні (накладні) і врізні. Переважна більшість мийок, які зараз представлені і користуються попитом у нашій країні, є врізними (або інтегрованими) в стільницю. Найбільше вони підходять для кухонних гарнітурів із загальною стільницею, часто використовуються в сучасному інтер'єрі. Врізні мийки можуть встановлюватися в стільницю будь-якої товщини і з будь-якого матеріалу: сталі, масиву дерева, ламінованої ДСП, пластику, натурального або штучного каменю.

На сьогоднішній день ринок пропонує багату різноманітність врізних кухонних мийок, виконаних з різних матеріалів, що мають різні форми і забарвлення. Найпопулярнішим, бюджетним і довговічним типом можна вважати мийки з нержавіючої сталі.

Приступаємо до процесу

Щоб врізати кухонну мийку, нам потрібні:

  • олівець, рулетка, лінійка, будівельний куточок, хрестоподібна викрутка, гострий ніж; електролобзик з пилою «для чистого різу»;
  • електродриль зі свердлом (по металу);
  • кілька саморізів;
  • силіконовий безбарвний герметик (універсальний або сантехнічний).

Першим етапом підготовчих робіт є розмітка. Точна розмітка – запорука успішної установки. Для початку, потрібно визначитися з віссю симетрії (симетрично чого буде встановлена ​​мийка). Зазвичай, лінія центру чаші мийки (в круглій – діаметр) йде по центру тумби, над якою встановлюється мийка. Необхідно прокреслити олівцем на лицьовій поверхні стільниці дві перпендикулярні осі, що позначають центр чаші і намічені краї мийки (ліворуч, праворуч, зверху, знизу).

В комплексі з купленою кухонною мийкою поставляються пластикові або металеві кріплення. Для надійності краще використовувати металеві, які також можна придбати окремо, якщо мийка комплектується пластиковими. Перед установкою кріплення необхідно розібрати на дві частини, які монтуються окремо на різні ділянки мийки.

Другий етап – нанесення контуру мийки на стільницю. Для цього необхідно нанести зовнішній контур мийки з запасом в 1-2 см, часто в комплекті до мийки додається картонний шаблон з цією ціллю. У кількох місцях по контуру необхідно просвердлити отвори близько до лінії зрізу, але не прямо на ній. Потім, точно по лінії, необхідно виконати замкнуту вирізку електролобзиком. Вставляємо мийку для перевірки: вона має вільно з невеликим люфтом входити в випиляний простір. Потім зріз ретельно очищається і заливається водостійким герметиком.

Фахівці рекомендують також використовувати спеціальний ущільнювач зі спіненого поліетилену, який часто йде в комплекті з мийкою, але може купуватися і окремо. Він покращує «посадку» мийки і збільшує щільність кріплення.

Третій етап – фіксація мийки до поверхні комплектними кріпленнями всередині і зовні. Закручувати кріплення краще вручну, шуруповерт занадто грубий інструмент для такої роботи.

Потім варто оцінити результат: мийка має бути притиснута по всьому периметру до поверхні стільниці, встановлена ​​по лініях розмітки. Непрямим підтвердженням повного прилягання мийки може служити герметик, який проявляється назовні. Після чого надлишки герметика і розмітка з лицевої поверхні стільниці начисто стираються. Герметику необхідно дати затверднути впродовж однієї-двох діб, після чого можна починати підключення до водопостачання та експлуатацію мийки.

Послуги фахівця

При бажанні доручити установку мийки на кухні професіоналу, можна звернутися до майстра, послуги якого оцінюються в 150-300 грн., залежно від матеріалу стільниці та конфігурації мийки. Ця досить бюджетна послуга допоможе заощадити час і отримати в підсумку якісно встановлену кухонну мийку.

Теґи