Реєстрація /

Електрика на службі комфорту

Як альтернативно зігрітися?

Розглядаючи варіанти альтернативного опалення свого житла, не можна оминути можливості, які пропонують електричні опалювальні прилади. Електроопалення стало досить популярним у країнах Західної Європи та Центральної Америки, і зараз впевнено освоюється на українському ринку. Головними перевагами при виборі електроопалення для житла можна назвати: економічність в експлуатації, швидкий процес монтажу, легкість в управлінні, безшумність і безпека.

Електроопалення квартир може здійснюватися за допомогою кабельних і плівкових систем «тепла підлога», електричних енергозберігаючих конвекторів, інфрачервоного обладнання, а також мармурових і скляних тепловипромінюючих панелей, низькотемпературних тепловипромінюючих панелей і настінних обігрівачів. Деякі з цих приладів призначені для альтернативного, а деякі для допоміжного обігріву приміщень. Однак більшість з них використовуються в наших реаліях досить рідко, тому ми зупинимося на найбільш популярних варіантах.

Електрообігрівачі панельного типу

Сучасні настінні прилади електроопалення працюють за принципом НЕ С (низьке енергоспоживання) , і ця абревіатура закріпилася за ними в професійному середовищі нарівні з назвою «панельні обігрівачі» через кріплення по типу навісної панелі. Реальне енергоспоживання НЕС становить 0,4-0,9 кВт на 1 куб.м. Крім того, до побутових і фінансових пріоритетів приладів електроопалення відносять:

  • Можливість оперативно полагодити непрацюючу або неефективну систему опалення повністю або частково;
  • Надійність системи дає можливість обігрівачів довгий час працювати без нагляду;
  • Автоматичне відключення від електромережі при нестачі потужності або неправильному підключенні;
  • Тривалий термін експлуатації електрообігрівачів;
  • Відсутність необхідності створення спеціальної розводки всередині приміщень;
  • Екологічна та пожежна безпека електроопалення;
  • Функція автоматичної регуляції температури повітря в приміщеннях;
  • Простота монтажу електронагрівачів при установці;
  • Безшумна робота приладів;
  • Низьке енергоспоживання дозволяє використовувати для опалення енергію перспективних нетрадиційних джерел, якщо вони доступні у вашій місцевості.

Встановлення такого електрообладнання не вимагає спеціальних навичок, оскільки ці прилади належать до категорії побутової техніки, що потребує лише вибір місця установки і підключення до мережі.

Вартість панельного НЕС-електрообігрівача на вітчизняному ринку становить від 550 до 950 грн. Популярними серед користувачів є вироби ТМ: Ensto , Beta , Owel , «Баган», «Добре тепло».

Електрична «тепла підлога»

Ще одним варіантом електроопалення у квартирі можна назвати систему електричної інфрачервоної підлоги. Цей зручний і сучасний варіант досить економний, проте в нашій кліматичній зоні він навряд чи може служити повноцінною заміною центрального опалення. Опалення за допомогою електричної «теплої підлоги» – це, швидше, додаткова опція для створення максимально комфортної атмосфери в приміщенні або вирішення питання опалення в міжсезоння. Хоча виробник і передбачає можливість повноцінної заміни, але все-таки, коли за вікном -15°C і нижче, тепла, що виходить від підлоги, буде недостатньо.

На відміну від системи «тепла підлога», яка базується на основі підігріву води, встановлення електрообігріву за допомогою інфрачервоного плівкового матеріалу – процес простий і недорогий, не вимагає монтажу труб, систем подачі і стоку води. Все, що потрібно для установки інфрачервоної плівкової «теплої підлоги», це розкачати і закріпити на спеціальній стрічці плівку з нагрівальними елементами під основним покриттям підлоги і зробити вивід до електромережі. Доброю репутацією на ринку користуються інфрачервоні системи електроопалення «тепла підлога» виробництва Kan-therm, Rehau, Heat Plus і Heat Flow, Unimat, Naos. Вартість таких систем від 180 до 450 грн. за кв.м.