Реєстрація /

ЖЕКи хочуть змусити надавати квитанції за комунальні послуги в електронному вигляді

Виставлятимуть електронний рахунок.

Постачальників комунальних послуг зобов'яжуть надавати споживачам рахунки в електронному вигляді. Відповідні пропозиції закріплені в законопроекті № 7270, поданому до Верховної Ради.

Виконавець повинен буде безпосередньо або через організацію, що приймає платежі від населення, виставити споживачеві електронний рахунок (інвойс), вказавши в ньому всю необхідну інформацію для оплати послуги. При цьому паперові квитанції, які зараз є для більшості українців основним платіжним документом при оплаті комунальних послуг, можна буде і не розсилати.

Друкувати квитанції положення законопроекту не забороняють, але робити це виконавець комунальних послуг повинен буде тільки на вимогу споживача. При цьому законотворці не стали обмежувати фантазію постачальників, дозволивши повідомляти українців про спожиті послуги та їх вартість «через прикладний програмний інтерфейс». Під останнім можна розуміти будь-який електронний канал зв'язку, мобільні додатки і веб-сайти.

Зміст електронного інвойсу та порядок надання в ньому інформації, на думку депутатів, повинен буде розробити і встановити для постачальників Національний банк України.

Раніше повідомлялося, що українці нарощують борги за всі комунальні послуги.

Джерело