Реєстрація /

Збитки та втрати української енергетики внаслідок повномасштабного вторгнення росії перевищують 56 мільярдів доларів

У розрізі окремих галузей енергокомплексу найбільше постраждала від повномасштабної війни електроенергетична галузь.

Прямі збитки та непрямі втрати енергетичного сектору України внаслідок повномасштабного вторгнення росії, за оцінками фахівців KSE Institute (Kyiv School of Economics), перевищують 56 млрд. дол., потреби галузі на відновлення – 50 млрд. дол.

Такі оцінки містяться у презентації KSE Institute.

За даними KSE Institute, розмір прямої шкоди від фізичних руйнувань енергетичних активів становить понад 16 млрд. дол., непрямі фінансові втрати, що включають недоотримані енергопідприємствами доходи і витрати на відновлення пошкоджених енергооб'єктів – понад 40 млрд. дол.

У розрізі окремих галузей енергокомплексу найбільше постраждала від повномасштабної війни електроенергетична галузь, де прямі збитки перевищили 11 млрд. дол., непрямі втрати – понад 18 млрд. дол.

Як відзначили аналітики KSE Institute, з початку повномасштабної війни Росія окупувала понад 16 ГВт української генерації, включаючи найбільшу в Європі Запорізьку АЕС потужністю 6 ГВт, Запорізьку, Луганську та Вуглегірську ТЕС загальною потужністю 7,7 ГВт, Сєвєродонецьку та Сєвєродонецьку. 2 ГВт потужностей вітрових електростанцій та 0,9 ГВт – сонячних.

Крім того, було підірвано Каховську ГЕС – 0,3 ГВт.

Станом на квітень 2023 року доступна потужність енергосистеми через окупацію та масовані ворожі атаки з початку війни зменшилася вдвічі – до 18 ГВт, що відповідало зимовому піку споживання. Проте в результаті відновлення атак з березня 2024 року було втрачено ще більше 9 ГВт потужностей, частина з яких повністю зруйнована.

Істотних втрат також завдано інфраструктурі передачі електроенергії: пошкоджено більше половини контрольованих високовольтних підстанцій.

Постійні удари також завдаються розподільчою інфраструктурою в прифронтових регіонах країни.

З початку повномасштабної війни через втрату окупованих територій, масову міграцію населення, знищення великих промислових об'єктів та загального економічного шоку споживання електроенергії в Україні скоротилося на 30%.

У той же час, як зазначає KSE Institute, Україна внаслідок масованих ракетних та дронових атак по енергосистемі перетворилася з чистого експортера на чистого імпортера електроенергії. За оцінками Національного банку України, річний обсяг імпорту е/е може досягти 1 млрд. дол., що разом із перебоями в енергопостачанні та дефіцитом е/е є додатковим ударом по торговому балансу, валютній стабільності та економічному зростанню.

У свою чергу, як заявив під час презентації KSE Institute голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький, головною метою проведення експертної оцінки збитків, завданих українській енергетиці російським вторгненням, має бути «подання чека» агресору в міжнародних судах.

Як нагадав Кудрицький, компанії «Укренерго» та НАК «Нафтогаз України» вже багато років перебувають у процесі судових позовів до держави-агресора про активи, незаконно вилучені після 2014 року.

Раніше повідомлялося, що Уряд ухвалив рішення щодо надання можливості іноземним компаніям та організаціям, які діють на території України через відокремлені підрозділи та постійні представництва, набувати право на провадження господарської діяльності з будівництва об’єктів. Про це повідомляє Мінінтеграції.

Відповідні зміни вносяться до постанови КМУ № 314 від 13 березня 2022 року.

Вони стосуються будівництва об’єктів, які належать до об’єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) класами наслідків.

Джерело