Реєстрація /

Забудовників, які добудують довгобуди, звільнили від пайової участі у Києві

У місті добудують ряд будинків.

Пайову участь у розвитку інфраструктури Києва не платитимуть забудовники, які завершують будівництво багатоквартирних житлових будинків, які довго не введені в експлуатацію. Таке рішення Київрада підтримала більшістю голосів. 

«З травня 2019 року інвестори недобудов неодноразово проводили акції протесту та вимагали прийняти такі рішення», – прокоментував депутат, заступник голови КМДА, голова комісії КМДА з вирішення проблемних питань по об’єктах незавершеного будівництва Вячеслав Непоп.

Для уникнення зловживань неспроможність забудовників продовжувати будівництво буде встановлюватися в судовому порядку.

«Звільняючи від пайової участі, міська рада стимулює підприємства долучитися до завершення недобудов, – зазначив Вячеслав Непоп. – На сьогодні в полі зору комісії з вирішення проблемних питань по об’єктах незавершеного будівництва – більше 50 об’єктів. Більшість із них – сумно відомі «будинки Войцеховського». Продаж нереалізованих житлових та нежитлових площ не завжди покриває витрати для завершення будівництва. Звільнення від сплати пайової участі буде сприяти швидшому вирішенню питання з недобудами у столиці».

Стаття по темі: Як отримати дозвіл на будівництво в Україні за спрощеною процедурою – останні зміни

Нагадаємо, що скасування пайового внеску означає для бюджету Києва втрату значного джерела платежів. За останні два роки сума платежів наблизилася до 1,5 мільярда гривень, а в 2018 році в Києві було укладено 270 договорів про пайову участь.

За рахунок пайових внесків фінансувалося понад 50% так званого «бюджету розвитку» – інфраструктурні проекти на території Києва.

Джерело