Реєстрація /

Забудовники зможуть будувати паркінги із розрахунку, що вони використовуватимуться, як бомбосховища

Плануватимуть приміщення подвійного призначення.

Володимир Семенцов співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development розповів 100realty.ua як Закон про обовязкове будівництво бомбосховищ у новобудовах вплине на проєкти забудовників.

Експерт зауважив, що цей документ має на меті створити такі умови, за яких мешканці новобудов матимуть змогу захисту від вибухів, вибухових хвиль, від ураження хімічними, бактеріологічними, радіоактивними речовинами.  

Водночас він підкреслив, що закон №7398 зобов’яже девелоперів житла більше приділяти увагу створенню приміщень подвійного призначення, таких як підземних паркінг з функціоналом бомбосховища (більш укріплених та добре вентильованих приміщень з кількома виходами, з підведеними інженерними комунікаціями (водовідведенням, теплопостачанням тощо), санвузлами, місцями для приготування їжі тощо), в яких б вмістилися щонайменше всі мешканці будинку чи секції ЖК), а також, за потреби, запланувати додаткові безпечні приміщення безпосередньо у квартирах  чи на поверхах.  

«У будинку на 100 квартир із прогнозованою середньою кількістю у 200-250 мешканців, у паркінгу-бомбосховищі близько 1000 кв. м площі разом з додатковими приміщеннями  (санвузлами, місяцями для приготування їжі чи надання домедичної допомоги тощо) буде відведене для більш-менш комфортного перебування у ньому громадян. Звісно, що ці цифри досить умовні, але на даний момент в схожих будинках площа запланованого паркінгу зазвичай складає 700-1000 кв.м», – розповів експерт.   

Володимир Семенцов повідомив, що до початку широкомасштабного воєнного вторгнення у понад 50% українських новобудов взагалі не були передбачені підземні паркінги. А в понад 40% нових ЖК загальна місткість підземних і наземних паркінгів в середньому у 2-2,5 рази нижча за існуючий розрахунок, прописаний у Державних будівельних нормах.

«У теорії прийнятого законопроєкта, собівартість зведення будинку з належним паркінгом-бомбосховищем, що здатне вмістити всіх його мешканців, може зрости щонайменше на 10-15% залежно від його класу, кількості квартир та місця розташування», – повідомив він.  

Іншим механізмом реалізації закону №7398, на думку фахівця, може стати створення «комор-укриттів» або «панічних кімнат», як вони називаються за кордоном, у кожній оселі із розрахунку 3-5 кв.м на кожного мешканця квартири. Тобто для квартири таке приміщення може розраховуватися площею біля 10 кв.м.   

«Важливе питання - це функціональність таких приміщень у мирний час, а також їхня доцільність. Зазвичай вони розраховані, спираючись на досвід Ізраїлю, – на менш потужні ракетні удари, ніж ті, які сталися в Україні. Тому скоріше за все українськими забудовниками використовуватиметься практика влаштування приміщень подвійного призначення у вигляді паркінгів-бомбосховищ», – сказав він.  

Експерт зауважив, що прийняття закону №7398 не вплине на більшість проєктів, будівництво яких вже було розпочато або був затверджений проєкт будівництва до початку військової агресії, адже закон не має зворотної сили.

«На даному етапі цей закон є більш «рамковим», «оболонкою», адже він потребуватиме розробки механізмів його втілення та переліку обов’язкових вимог, яким має відповідати, як створюваний паркінг-бомбосховище в новобудові, так і безпечне місце в квартирі”, - підсумував Володимир Семенцов.   

Раніше повідомлялося, що забудовники знизять вартість квартир.

Джерело