Реєстрація /

Забудовники розкритикували закон про нові податки на продаж нерухомості в новобудовах

У заяві Конфедерації будівельників України стверджується, що «житло подорожчає в 2 рази»

Голова Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе опублікував заяву з критикою законопроекту про введення нових податків на продаж квартир в новобудовах.

За його словами, «житло може подорожчати в 2 рази в результаті нових податків від уряду». Йдеться про введення ПДВ при продажу квартири і збільшенні податку на прибуток з 5% до 18% на третю і наступні угоди з квартирами, запропоновані Кабміном в новому законопроекті № 5600.

Парцхаладзе прогнозує негативні наслідки в разі прийняття закону в поточній редакції:

  • для кінцевого покупця ціна на житло виросте одномоментно на 20%;
  • девелопери постраждають в результаті падіння обсягу продажів і обсягів будівництва, що може привести навіть до банкрутства будівельних компаній;
  • ринок інвестування скоротиться в 2 рази;
  • «Застій» на будівельному ринку неодмінно відіб'ється на економіці, оскільки будівельний ринок є сьогодні одним з ресурсообразующіх в економіці країни.

Стаття по темі: Якими будуть податки при купівлі-продажу квартир в новобудовах – коментарі автора закону

«Введення ПДВ при продажу квартир суперечить самій специфіці будівельної сфери. Будівництво – це довгостроковий проект, забудовник продає квартири на стадії «фундаменту», а право власності покупець отримує через кілька років після завершення будівництва. Введення ПДВ на продаж призведе до перекладання обов'язку сплати цих 20% на кінцевого покупця, тобто забудовник змушений буде закласти це в ціну житла. І це на тлі зростання інфляції, яка з початку року вже склала 8,5% і перевищила інфляційні прогнози на 2021 рік. А також після торішньої невдалої реформи архітектурної інспекції, в результаті якої в 2020 році було введено в експлуатацію всього 6 млн. Кв. м., в порівнянні з 12 млн. кв. м. 2019-го, внаслідок чого ціни на квартири зросли на 30%. Нове підвищення цін знову ляже на кінцевого покупця, що до речі, ніяк не узгоджується з державної житлової політики і курсом на доступне житло», – наводить свої аргументи глава КБУ.

На його думку, введення податку в 18% на третю і наступні угоди з квартирами (на даний момент 5% + 1,5% військового збору) значно скоротить ринок інвестування в житлову нерухомість.

Нагадаємо, що у Верховній Раді подані 7 альтернативних законопроектів, які не передбачають перегляд оподаткування операцій купівлі та продажу житла.

Джерело

Теґи