Реєстрація /

Забудовники поступово відмовляються від будівництва смарт-квартир

Площі ростуть.

В останні 2 роки намітилася тенденція відмови забудовників від смарт-квартир до збільшення метражу проектованих квартир в середньому на 10% площі.

Про це повідомив повідомив Дмитро Васильєв, співзасновник і головний архітектор компанії Archimatika.

«Попит на квартири більшої площі виріс на 25-30%. Уже мало хто із забудовників пропонує квартири по 30 кв. м. Зараз мінімальна площа починається від 35-40 кв. м. Двоспальні квартири «відійшли» від категорії 50-52 кв. м і увійшли в категорію ближче до 65-68 кв. м. Трьохспальны пішли від формату 69 кв. м і переходять у формат 85 кв. м. Також спостерігається переорієнтація жителів на більш комфортні площі, по крайней мере, в комфорт-класі. На даний момент підвищеною популярністю користуються спальні площею не менше 12-14 кв. м, великі кухні і вітальні. Також з'являється попит на великі балкони і лоджії площею 5-6 кв. м», – говорить експерт.

Дмитро Васильєв вважає, що на українському, і, зокрема, київському ринку будівництва житла відбувається поступове відмирання економ-класу, що в 2018 році виявилося в істотному падінні продажів таких квартир на 20%.

Стаття по темі: Квартира в новобудові: як оцінити якість будівництва, рентабельність та ризики

Спостерігається «захоплення» ринку комфорт-класом. Крім цього, деякі забудовники, раніше орієнтовані на будівництво найбільш дешевого сегмента житла, зараз прагнуть підвищити якість своїх проектів.

Джерело