Реєстрація /

Забруднене повітря в Києві скорочує життя киян майже на рік

Постійне життя в столиці несе ризики для здоров'я

Рівень забруднення атмосфери в Києві в середньому скорочує життя жителів української столиці на 0,9 року. Такі дані демонструє інтерактивна карта забруднення повітря, створена співробітниками приватного дослідницького університету Чикаго.

Для вимірювання було вибрано співвідношення рівня забруднення повітря до гранично допустимої концентрації. Забруднення в Києві має індекс 19,4, а по Київській області - 18.7. В області вплив забрудненого повітря нижче – в середньому він забирає 0,8 року життя.

Примітно, що на карті Чиказького університету найбільш забрудненими в Україна стали західні регіони: Львівська область (індекс 21,3) і Закарпаття (індекс 21,3).

Американські вчені свої розрахунки зробили на основі супутникових даних за 2016 рік. Карта світу була поділена на «клаптики» розміром 10 квадратних кілометрів. При підрахунку рівня забруднення атмосфери враховувалися лише частинки, що потрапили в повітря через штучні викиди.

Рівень забруднення повітря в Києві на інтерактивній карті
Рівень забруднення повітря в Києві показаний на карті приватного дослідницького університету Чикаго

 

Для порівняння зазначено, що тютюнопаління в середньому скорочує життя на 1,6 року, алкоголь і наркотики – на 11 місяців, ВІЛ – на 4 місяці, а теракти і війни – на 22 дня.

Раніше Центральна геофізична обсерваторія ім. Бориса Срезневського повідомила, що житлові масиви Харківський, Дарниця, Осокорки і Позняки відносяться до районів Києва, де постійно підвищений рівень шкідливих речовин в повітрі. Бессарабська площа, вулиця Скляренка, бульвар Лесі Українки та Оболонський проспект, Деміївська площа, а також райони біля станцій метро «Святошин» і «Шулявська» є найбільш забрудненими автомобільними вихлопами.

Джерело