Реєстрація /

З 1 липня нові ДБН мають вирішити проблему з парковками у центрі великих міст

Будуватимуть перехоплюючи парковки.

1 липня 2019 року набирають чинності нові зміни у державні будівельні норми щодо проектування автостоянок і гаражів, які вводять можливість влаштовувати зручні перехоплюючі автостоянки на в’їзді до центру великих міст. Такі парковки користуються значною популярністю закордоном, зокрема, у Європі, адже дозволяють зменшити кількість заторів на дорогах, вирішити проблему з нестачею парковок в містах, підвищити їх екологічний стан та налагодити рух транспорту в центрі.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

«Запроваджуємо ще одну цікаву європейську практику для налагодження транспортного руху в містах – перехоплюючі автостоянки, так звані Park&Ride. Зазвичай вони розміщуються на околицях або при в’їзді у центри великих міст поблизу зупинок громадського транспорту, щоб власник авто міг залишити свою машину і зручно пересісти на метро, автобус чи трамвай. Плата за таку парковку коштує копійки у порівнянні з парковками в центрі, а в багатьох випадках взагалі безкоштовна. Крім того, користувачі перехоплюючих парковок можуть зі знижкою придбати квитки на громадський транспорт «туди-назад». Це дійсно вигідно і для людей, і для міста. Тому ми також унормували таку можливість у наших ДБН», – розповів він.

Згідно з будівельними нормами щодо містобудування такі перехоплюючі автостоянки мають входити до складу транспортно-пересадочних вузлів (ТПВ), що повинні передбачуватися в генеральних планах та комплексних схемах транспорту великих міст для зручної та швидкої пересадки з одного виду транспорту на інший.

Раніше повідомлялося, що в аеропорту «Київ» імені Ігоря Сікорського розпочали роботи з установки каркаса нової секції міжнародного терміналу А. Будівництво є частиною проекту з розширення аеровокзального комплексу.

Джерело