Реєстрація /

Всі будинки в Україні стануть енергоефективними

Підписано закон.

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон 2392-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення умов для запровадження комплексної термомодернізації будівель».

Закон суттєво спрощує процес впровадження енергоефективних заходів в будинках та спорудах та полегшує співпрацю з Фондом енергоефективності.

Про це повідомив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

«Енергоефективність — це вимога сьогоднішнього та завтрашнього дня до енергетичної безпеки України. І цей закон закладає фундамент енергонезалежності, а також економічного розвитку нашої держави. Ми всі чітко усвідомлюємо, що після Перемоги на нас чекає масштабна відбудова житлової та соціальної інфраструктури. І ми будемо відбудовувати все краще, ніж було. Замість кожної знищеної будівлі ми побудуємо сучасну, безпечну та енергоефективну будівлю», — наголосив Олексій Чернишов.

Зокрема, Закон передбачає:

  • впровадження систем енергетичного менеджменту в будівлях державного сектору;
  • запровадження комплексного підходу до формування політики у сфері енергетичної ефективності будівель за рахунок стратегії термомодернізації будівель в Україні та створення національної бази даних енергетичних та експлуатаційних характеристик будівель;
  • можливість поетапного фінансування Фондом енергоефективності проєктів термомодернізації, що знижує фінансове навантаження на співвласників будинків;
  • можливість залучення Фонду до відбудови пошкоджених та зруйнованих будівель;
  • включення у грантові виплати Фонду енергоефективності частки супутніх з енергоефективними заходами робіт, які є необхідною та невід’ємною частиною реалізації проєкту термомодернізації.

Закон, розроблений Мінрегіоном спільно з міжнародними партнерами з урахуванням вимог та найкращого досвіду держав Європейського Союзу.

Раніше Україна домовилася про отримання понад 500 млн доларів для підготовки до опалювального сезону.

Джерело