Реєстрація /

Вперше за три роки зафіксовано збільшення вільних площ на офісному ринку Києва

До кінця року очікується зниження показника до 6%.

За даними компанії JLL, частка вільних офісів у Києві збільшилася у 2-му кварталі 2019 року з 7,2% до 8,2%. Збільшення показника відбулося вперше з середини 2015 року, коли вакантність складала 27,2% в цілому по ринку і майже 40% у класі А. Станом на сьогодні у класі А вільно 4,4%, у класі В – 9,3%.

«Збільшення об`єму вільних площ у попередньому кварталі носить тимчасовий характер і це пов’язане з фактичним переїздом ряду компаній, які раніше орендували нові офіси. Найчастіше переїзд відбувався зі збільшенням якості, тому вивільнення площ відбулося насамперед у класі В, – коментує Олександра Глобіна, керівник відділу офісних площ компанії JLL (Україна). – До кінця 2019 року ми очікуємо зменшення середньої частки незайнятих площ до 6%. Ми спостерігаємо збереження високої зацікавленості до пошуку приміщень, особливого високого класу, яка наразі стримується недоліком вільних пропозицій».
 
Об’ем угод оренди у 2-му кварталі склав усього 13,7 тис. кв. м, а за перше півріччя 36,1 тис. кв. м, що є мінімальними показниками з початку 2014 року. Основний попит, як і раніше, спостерігається з боку компаній IT-сектору, на який приходиться близько 37% об’єму угод першого півріччя. Слід відзначити високу частку виробничих компаній (28%), насамперед фармацевтичних.

Стаття по темі: Офісна і торговельна нерухомість Києва: попит зростає, а з ним і орендні ставки

Раніше повідомлялося, що за результатами аукціонів, які відбулися в електронній торговій системі «Прозорро.Продажі», до оформлення готові чотири об’єкти в місті Києві. Зокрема, лише за приміщення на вулиці Михайла Грушевського, 3 ціна зросла у понад 57 разів.

Джерело