Реєстрація /

Вартість газу може зрости на 70%

Українців попередили про підвищення цін.

Асоціація «Укртеплокомуненерго» заявляє, що ціна газу для підприємств ТКЕ в серпні перевищить 15 тис. гривень за тис. кубів. Тепловики вимагають паритетних умов закупівлі газу від НАК «Нафтогаз» або змушені будуть підвищувати тарифи для населення на 15-70%.

Про це стало відомо із заяви Міжгалузевої асоціації розвитку систем теплопостачання «Укртеплокомуненерго».

Асоціація повідомляє, що з моменту скасування механізму покладання спеціальних обов'язків (ВСО) теплопостачальники змушені працювати за неринковими і дискримінаційними газовими угодами від ГК «Нафтогаз Трейдинг», які суперечать законодавству у сферах теплопостачання та житлово-комунальних послуг.

«Такий газовий тиск на підприємства теплокомуненерго (ТКЕ) неминуче призведе до підвищення тарифів на теплову енергію для населення, до можливого зриву підготовки до опалювального сезону 2021/2022, а також до відсутності коштів на модернізацію і ремонт теплової інфраструктури. У сукупності – це може привести до колапсу в отряслі», – сказано в повідомленні.

Для запобігання кризі в галузі Асоціація, зокрема, пропонує:
• КМУ терміново прийняти рішення про використання підприємствами ТКЕ українського газу власного видобутку, за ціною не більше 4000 грн/тис.м3 та укладення прямих договорів на поставку природного газу з АТ «Укргазвидобування» без посередництва НАК «Нафтогаз України» та її дочірніх підприємств;
• реалізацію прийнятого у другому читанні законопроекту №3508-д про реструктуризацію заборгованості ТКЕ за газ;
• розробку Порядку автоматичної корекції розміру тарифу на теплоенергію при зміні цін на енергоносії та їх розподіл;
• встановлення паритетної відповідальності, а саме пропорційних величин штрафних та інших фінансових санкцій, які можуть застосовуватися постачальниками газу з розміром санкцій, які підприємства ТКЕ можуть застосовувати до своїх споживачів боржникам;
• закріплення на законодавчому рівні умов оплати ТКЕ за енергетичні ресурси тільки на умовах 100% післяплати і інше.

Раніше забудовники розкритикували закон про нові податки на продаж нерухомості в новобудовах.

Стаття по темі: Якими будуть податки при купівлі-продажу квартир в новобудовах – коментарі автора закону

Джерело