Реєстрація /

Вакантність офісної нерухомості складає 30-35%

Розширює свою присутність у Києві – дипломатичні, гуманітарні місії, посольства, фонди.

Вакантність на офісну нерухомість у столиці досі не вийшла на довоєнний рівень. Для стимулювання попиту ринку комерційної нерухомості девелопери пропонують пільгові умови оренди. Конкурентною перевагою стають підземні паркінги, укриття та генератори для стабільної роботи. Здебільшого орендарями такої нерухомості стають дипломатичні місії, IT-компанії та посольства, які вже в свою чергу залучають інших орендарів.

Про це розповіла комерційний директор «Інтергал-Буд» Анна Лаєвська в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

«Активність ринку слабка, до війни ми встигли ввести в експлуатацію майже 150 тис. кв.м нових бізнес-центрів, які на сьогоднішній день поки що повністю не заповнені. Так, у нас є переваги: ​​скрізь є чималі підземні паркінги, укриття, для забезпечення роботи під час блекаутів ми купили генератори. Ще одна перевага – робимо власним коштом ремонт гарної якості, ця послуга входить в орендну плату. Плюс пільгові ставки на перший і другий рік оренди, вони є досить приємними, щоб ми могли забезпечувати попит. Проте загалом вакантність столичного ринку сягає 30-35% по об'єктах, навіть у добрих локаціях», – розповіла Лаєвська.

За її словами, серед тих, хто підбирає нові площі та розширює свою присутність у Києві – дипломатичні, гуманітарні місії, посольства, фонди. Плюс традиційні – IT-компанії, що періодично змінюють локацію або розширюються.

З них саме нових контрагентів нового попиту досить мало. І дуже часто це попит у форматі "нам потрібно переїхати завтра, нам потрібне готове приміщення з ремонтом". При цьому проблема девелоперів - вони готові надавати приміщення з ремонтом, але потрібно три місяці, щоб зробити дизайн-проект та оздоблення під орендаря. Однак існуючі запити не передбачають навіть два місяці очікування, вибір здійснюється виключно із готових приміщень», – резюмувала вона.

Раніше повідомлялося, що ринок житлової нерухомості України показує поступове відновлення.

Джерело