Реєстрація /

В Україні зведуть та відремонтують десять будівель для ВПО за європейськими стандартами

Мета програми будівництва – забезпечити комфортні умови для переселенців.

Програми будівництва житла для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні, фінансовані Європейським Союзом і реалізовані через НЕФКО, встановлюють нові стандарти житлового будівництва.  Про це повідомляє  пресслужба НЕФКО.

Мета програми будівництва – забезпечити комфортні умови для переселенців, використовуючи сучасні енергоефективні технології та екологічні матеріали, що відповідають європейським стандартам.

У рамках програм будуть збудовані дев’ять нових будинків у кількох містах України, зокрема Івано-Франківську та Хмельницькому, а також реконструйовані наявні будівлі для ВПО. Житло розраховане на 5241 особу. Особливості проєктів включають сонячні батареї, енергоефективні матеріали та водозбережувальні технології, що знижують витрати на експлуатацію та допомагають скоротити викиди CO2.

В компанії відповіли на основні питання щодо програми.

«Загальний обсяг інвестицій становить 34,5 млн євро, проєкти наразі перебувають на стадіях укладення договорів з підрядниками та реалізації.

Проєкт будинків розроблено відповідно до Державних будівельних норм за стандартами енергоефективності категорії С, але він був модифікований для забезпечення комфортних умов та демонстрації нових технічних рішень в українських умовах. Для зменшення споживання тепла спроєктовано більш товстий шар ізоляції та стіни в огороджувальних конструкціях, буде встановлено інноваційний утеплювач даху, а також двері та вікна, що забезпечують нижчі тепловтрати, ніж передбачено Державними будівельними нормами.

Крім того, усі будівлі:

  • забезпечуються сонячними батареями потужністю 15 кВт та акумуляторами місткістю 10 кВт-год для забезпечення безперебійного електропостачання;
  • оснащуються тепловими насосами для нагрівання гарячої води та високоефективною сантехнікою у ванних кімнатах та кухнях. Енергія від сонячних панелей буде використовуватися для забезпечення електроенергією громадських місць та критичного інженерного обладнання;
  • характеризуються відсутністю шкідливих для навколишнього середовища та здоров'я людей матеріалів, як-от азбест і фтор. На жаль, ці матеріали досі широко використовуються в Україні.

За загальними оцінками, підхід призведе до середньорічного споживання тепла 86 кВт-год на кв. м, що на 60% нижче, ніж у типових українських житлових будинках. Це означає, що мешканці громад значно скоротять витрати на опалення. Це матиме значний позитивний вплив на експлуатаційні витрати та сприятиме скороченню викидів CO2 на 1000 тонн на рік.

Вартість та розподіл житла 

Чому питома вартість будівництва вища за рекомендовану?

Середня питома вартість складає 1233 євро за кв. м, що вище рекомендованої Міністерством громад, територій та розвитку інфраструктури України вартості 432–463 євро (19 960 – 21 363 грн) за кв. м. Вища вартість обумовлена додатковими функціями, як-от інженерні системи, сонячні батареї, зручності всередині та на прилеглій території. 

Рекомендовані будівельні норми, багато з яких були встановлені за радянських часів, часто передбачають створення житла гуртожиткового типу з обмеженими зручностями. Програма спрямована на забезпечення населення України сучасним житлом, яке пропонує гідні умови проживання.

Як розподілятимуть житло для ВПО?

Житло розподілятиметься на підставі постанови Уряду України від 29 квітня 2022 року № 495 та прийнятого на місцях порядку розподілу соціального житла. Будинки залишаться у власності муніципалітету, а ВПО наразі пропонується проживати там протягом десяти років.

Яка середня житлова площа виділяється на одну людину в цих помешканнях?

Середня житлова площа на одну особу становить 18,7 кв. м, що більше, ніж 13 кв. м, передбачених українськими будівельними нормами, і дозволить створити сучасні, безпечні та комфортні умови для проживання ВПО.

Які зручності створено у квартирах?  

Попри те, що на меблі й побутову техніку для кухонь та ванних кімнат виділено менше 1% інвестицій, це важливий елемент створення комфортних, безпечних умов проживання та швидкого процесу заселення. Квартири будуть повністю мебльовані з обладнаною кухнею, ванною кімнатою, ліжками, столами, робочими місцями та пральними машинами. Крім того, біля будинків будуть облаштовані зелені зони, зони відпочинку та парковки».

Раніше повідомлялося, що вакантність на офісну нерухомість у столиці все ще не вийшла на довоєнний рівень.

Джерело