Реєстрація /

В Україні зростає попит на оренду державної нерухомості

Проводят аукціони.

За підсумками 5 місяців 2023 року ФДМУ укладено 660 нових договорів оренди нерухомості, які разом з іншими чинними угодами принесли в державний бюджет з початку року вже понад 320 млн грн. Про це повідомляє пресслужба Фонду державного майна України.

Наразі, в середньому оренда держмайна приносить під час війни більше ніж 2 мільйони гривень щоденно.

Попит на оренду держмайна є, адже загалом за 5 місяців 2023 року участь у торгах взяли понад 500 учасників, а загальна переможна ціна всіх аукціонів зросла в середньому більш ніж у 4 рази від початкової.

При цьому деякі активи орендних аукціонів мали здорожчання у понад 700 разів від стартової ціни.

У червні ФДМУ планує провести щонайменше 66 орендних аукціонів із загальною стартовою вартістю оренди активів у 589 тис. грн. Сьогодні Фонд держмайна є найбільшим орендодавцем в Україні. Він оперує нерухомістю загальною площею 7,8 млн кв. м, супроводжуючи більш ніж 14 000 контрактів.

За підрахунками експертів у 2021 році пропозиція нового житла в країні досягла піку – в експлуатацію було введено 11,4 млн кв. м житла. Але після повномасштабного вторгнення практично всі забудовники призупинили роботу, в результаті чого у 2022 році загальна площа введеного в експлуатацію житла склала лише 7,1 млн кв. м. Про це повідомили у компанії  UTG.

Джерело