Реєстрація /

В Україні почали діяти нові норми, щодо забезпечення місць у дитсадках та школах


При будівництві житла мають будувати і освітні заклади.

Тепер при будівництві житла повинні забезпечуватись місця в освітніх закладах: 135 місць на 1 тис. жителів у школах та 38 місць – у дитсадках. При цьому радіус пішохідної доступності до школи має бути до 750 метрів, до дитсадка – 300 метрів.

Нова ДБН діє із 1 вересня 2018 року.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

На жаль, сьогодні існує диспропорція між темпами будівництва житла та соціальної інфраструктури. Серед проблем забезпечення житлових масивів освітніми закладами в Мінрегіоні називають відсутність актуальної містобудівної документації і контролю відповідності детальних планів територій генплану населених пунктів. А також відсутність вільних ділянок для будівництва шкіл і садків при точковій забудові в центральних частинах міст і в умовах існуючих житлових масивів – норма розміру земельної ділянки для міської школи складає не менше 1,4 га.

Однією з важливих причин Парцхаладзе також назвав те, що містобудівні умови та обмеження часто видаються з порушеннями – це зловживання посадових осіб органів місцевого самоврядування – головних архітекторів міст. 

Раніше повідомлялося, що у чотирьох дошкільних установах встановили сонячні колектори, що дозволяють виробляти теплову енергію для підігріву води. Загалом у Києві за останні три роки провели комплексну термомодернізацію 28 шкіл та дитсадків, зменшивши у них споживання енергії майже вполовину.

Джерело