Реєстрація /

В Україні лише 13 ОСББ захотіли утеплити будинки через Фонд енергоефективності


На програму виділили мільярди гривень.

На сьогодні Фондом енергоефективності отримано 13 заявок. 

«Ми вважаємо, що це добрий старт. Також ми хочемо в 2020 році розробити стратегію термомодернізації будівель відповідно до 27 директиви ЄС. Це стосуватиметься не лише житлових будинків, а й громадських будівель. І відповідно до цієї стратегії ми розуміємо, що має бути державна підтримка житлового фонду. Що стосується громадських будівель – це мають бути інші механізми, зокрема, енергосервісного підряду, кредитні ресурси, що будуть залучатися органами місцевого самоврядування на реалізацію цієї стратегії. Ми маємо її розробити по роках і щоб всі знали, в який спосіб будемо наводити лад і забезпечувати енергоефективність у будівля», – сказала міністр розвитку громад та територій України Альона Бабак.

Вона повідомила, що держава вже акумулювала в Фонд енергоефективності 4,3 млрд. грн. і у наступних роках фінансування ще зросте.

«Це ресурс на підтримку термомодернізації житлових будівель, який може стати рушієм економіки. Адже будуть потрібні будівельні матеріали, людські ресурси, підрядні організації, компанії, які займатимуться налагодженням і влаштуванням інженерних установок та обладнання, яке забезпечить енергоефективність. І тому ми вважаємо, що цей ресурс буде суттєвим імпульсом для зростання економіки, поштовхом для розвитку суміжних галузей», – сказала вона.

Стаття по темі: Нові будівельні норми України: ще багато роботи

З урахуванням внеску у 100 млн. євро від ЄС та Уряду Німеччини, фінансовий ресурс Фонду енергоефектвиності достатньо великий – близько 7 млрд. грн. і цього достатньо, щоб наступного року почалась більш масштабна і серйозна робота в напрямку термомодернізації житлових будівель.

Раніше повідомлялося, що 1 грудня вступила в дію будівельна норма, що зобов’язує проектування житлових будинків з класом енергоефективності не нижче «С» з урахуванням вимог ДБН В.2.6-31:2016 «Теплова ізоляція будівель». Це дозволить заощаджувати до 40% на енергії та, у випадку реконструкції будинків, суттєво продовжить їх строк експлуатації. 

Джерело