Реєстрація /

В Мінрегіоні вбачають можливість вбудувати початкові школи у житлові будинки

У міністерстві обговорюють нову ДБН, яка дозволить збільшити кількість навчальних закладів

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розглядає можливості проектування невеликих вбудованих і вбудовано-прибудованих у житлові будинки початкових шкіл (1-4 класи). Задля цього доведеться внести зміни у державні будівельні норми – до оновленої ДБН щодо проектування освітніх закладів.

Заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе заявив, що за нормами ДБН на 1000 жителів має бути забезпечено 38 місць у дитсадках і 135 місць у школах, але цього немає.

«Більшою мірою через тотальну і неконтрольовану забудову міст, гонитву за більшою кількістю квадратних метрів, а не комфортом жителів. У підсумку діти навчаються у класах по 35-40 учнів, в дві, а то навіть і в три зміни. Тому проектування невеликих початкових шкіл на перших поверхах житлових будинків могло би стати дієвим вирішенням ситуації, що склалася», – написав Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.

Стаття по темі: Нові будівельні норми України: ще багато роботи

Він пропонує прописати чіткі вимоги до таких вбудованих початкових шкіл для проектувальників. «У таких закладах має бути забезпечений відповідний рівень шумової ізоляції, інсоляції, пожежної безпеки, а також рекуперація, необхідна висота стель, наявність спортзалу тощо. Зараз ми ретельно вивчаємо досвід інших країн у цьому питанні», – пояснює заступник міністра.

Державні будівельні норми в Україні

Довідка

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Стаття по темі: Перепланування квартири в 2018 році: як все зробити за законом

Джерело