Реєстрація /

В електронному реєстрі будівництва знайдено корупційний вірус – віце-прем’єр

Михайло Федоров розповів про втручання у роботу відкритого реєстру

Віце-прем’єр Михайло Федоров розповів про незаконне втручання в роботу відкритого електронного реєстру будівництва. Минулого тижня – 13 грудня – був запроваджений електронний кабінет забудовника.  За словами Федорова, лише на протязі трьох діб вдалося зареєструвати 19 розпочатих будівництв та шість об’єктів, які введені в експлуатацію.

Але за ці дні роботи в програмному коді було знайдено скріпт (вірус), який змінював автоматичну роботу реєстру. Ця частина програми відкладала публікацію об’єкту у відкритому доступі на 10 днів та створювала підґрунтя для корупційних дій.

«Винахідливість корупціонерів необмежена. Їх би кмітливість та на користь громадян», – таку характеристику дав віце-прем’єр діям зловмисників.

Стаття по темі: Нові правила оцінки нерухомості в Україні – думки юристів

«Наші фахівці швидко перевірили цю ситуацію і знайшли в реєстрі будівництва дуже дивний скрипт з не менш дивною назвою "не світить", який приховував документи на строк до 10 днів залежно від різних параметрів, які вносилися явно не адміністратором системи. Такий собі «привіт-закладка» від попередників. І це повністю пояснює схему, коли раніше після подачі людьми документів з ними зв’язувалися сторонні особи і пропонували прискорити реєстрацію документів. Скрипт видалено! Запуск нового кабінету знищив всі подібні маніпуляції, і ми такого більше не допустимо», – пише Федоров на своїй сторінці у Facebook.

Стаття по темі: Як перевірити дані в Держреєстрі прав на нерухоме майно та захиститися від шахраїв

Раніше віце-прем'єр України Михайло Федоров заявив, що Реєстр Державної архітектурно-будівельної інспекції знаходиться у Європі, у членів Уряду не має доступу до нього.

Джерело

Теґи