Реєстрація /

Українців інвестували у сонячні електростанції 240 мільйонів євро

Українські родини продовжують активно переходити на «чисту» електроенергію.

У II кварталі ще понад 3 тис. домогосподарств встановили сонячні панелі загальною потужністю більше 85 МВт. Це у понад 2 рази більше, ніж за I квартал цього року (1400 родин).

Про це повідомив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.
 
Загалом, в Україні нараховується вже близько 12 тис. сімей, які використовують сонячні електростанції загальною потужністю близько 280 МВт. Для порівняння на кінець 3-го кварталу 2015 р. було лише 130 таких родин.
 
«Обсяг інвестицій домогосподарств у 280 МВт СЕС сягнув понад 240 млн. євро», – наголосив С.Савчук.
 
ТОП-3 області, де встановлено найбільше СЕС у домогосподарствах:
 

  • понад 1500 (≈ 40 МВ) – Дніпропетровська;
  • більше 1200 (≈ 33 МВт) – Тернопільська;
  • понад 1000 (≈ 20 МВт) – Київська (із м. Київ).

Раніше повідомлялося, що Верховна Рада врахувала правку про ненадання «зеленого» тарифу наземним домашнім сонячним електростанціям. Прийнято відповідний закон.

Під час розгляду документа правку було відхилено, проте в. о. голови Комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський напередодні голосування за законопроект знову виніс її на розгляд, і парламент усе ж затвердив її.

Стаття по темі: «Домашня» сонячна електростанція: заробляємо на продажі електроенергії 

Отже, народні депутати запровадили умову отримання «зеленого» тарифу для СЕС потужністю до 50 кВт – установлення їх на дахах, фасадах будівель та інших капітальних спорудах. Умова почне діяти з 2020 року.

Джерело