Реєстрація /

У Києві старовинний будинок позбавили статусу пам'ятки архітектрури

Поруч планують будувати багатоповерхівку.

У столиці позбавили охоронного статусу пам'ятку архітектури початку ХХ століття дачний будинок на проспекті Перемоги, 130/1 у Святошинському районі. Експерти повідомили, що поруч заплановано будівництво багатоповерхівки, якому заважає пам'ятка.

Про позбавлення дачного будинку на проспекті Перемоги статусу пам'ятника архітектури стало відомо з наказу Міністерства культури від 28 грудня 2019 року № 975.

Згідно з документом, дана архітектурна будова не підлягає внесенню до Держреєстру нерухомих пам'яток України у зв'язку з невідповідністю критеріям закону «Про охорону культурної спадщини».

У свою чергу, історик архітектури, співробітник Київського науково-методичного центру з охорони пам'яток Алена Мокроусова повідомила, що, за її інформацією, саме власник цього будинку намагався позбавити дачу охоронного статусу. В результаті наказом Мінкультури з будинку був знятий статус пам'ятки.

«У 2017 він був запропонований для внесення до Реєстру нерухомих пам'яток з усією необхідною обліковою документацією. Попередня експертна комісія визнала його придатним для занесення до Реєстру. Але питання затягнулося до кінця 2019 року. І ми знаємо чому. Ми знаємо, що поруч заплановано будівництво багатоповерхівки, якому заважає пам'ятка», – написала Мокроусова.

За її словами, повне знищення колишньої Святошинської дачі не за горами.

Стаття по темі: Квартири в передмісті Києва: попит зростає, а висока конкуренція стримує зростання цін

Раніше повідомлялося, що у Києві близько 400 історичних будинків зі статусом пам’ятки. Більшість із них – у приватній власності, інші – на балансі різних структурних підрозділів КМДА, міністерств, інших державних установ, комунальних підприємств, райдержадміністрацій тощо. На 2020 рік запланована реконструкція 4 будівель.

Джерело