Реєстрація /

У Києві найбільшим попитом користуються квартири за 1,2-1,5 тисяч доларів квадратний метр

Будинок має бути майже добудований.

Засновник «Школи професійного девелопменту» Ігор Райков під час виступу повідомив про скорочення ринку первинки майже впятеро — з 9,7 млрд дол в 2021 році до очікуваних за результатами 2023 року 2,08 млрд дол, пише Загородна.

За його даними, отриманими шляхом закритого опитування учасників ринку, у 2021 році загальний обсяг інвестицій в первинну нерухомість України склав майже 10 млрд дол, з них 2,5 млрд дол вкладено в Київ.

При цьому відомо, що десятка найбільших столичних забудовників до війни акумулювала 100–120 млн дол на місяць, а в Києві їх більше 50.

«Сьогодні в Києві охоче купують у новобудовах, що потрапляють під наступні критерії — вартість квадратного метру 1200–1500 дол, а до введення в експлуатацію такого будинку має бути 12–18, а краще 6 місяців. Це горизонт ризику, який приймає інвестор», — пояснив експерт.

Таким чином, з 2 млрд дол загальних інвестицій у новобудови в 2023 році, 70% припаде на західні області і все, що західніше Житомира.

Рівень падіння ринку також можна оцінити завдяки попиту на ключові ціноутворюючі будівельні матеріали — арматуру, цемент, бетон, скло. Оскільки арматура, цемент і бетон сьогодні активно використовуються на сході і півночі країни у програмах відбудови і захисту критичної інфраструктури, то найрелевантнішим є скло — його споживання на заході збільшилось в 3–4 рази.

Раніше повідомлялося, що на Київщині конфіскували два газобетонні заводи російського олігарха.

Джерело