Реєстрація /

У Києві нададуть статус пам’яток ще 17 об’єктам

Будівлі збережуть від руйнування.

Протягом I кварталу 2021 року Департаментом охорони культурної спадщини за результатами інвентаризації об’єктів культурної спадщини направлено пропозиції та облікову документацію Міністерству культури та інформаційної політики для занесення 17 об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Яким будівлям хочуть надати статус пам’яток:

1.    Вул. Бульварно-Кудрявська, 3, 7, 43 (садиба), 43 (будинок прибутковий), 43-Б (флігель);
2.    Вул. Малопідвальна, 3-Б, 12 (садиба), 12/10 (будинок прибутковий), 12 (флігель), 15, 21/8;
3.    вул. Пушкінська, 40;
4.    вул. Симона Петлюри, 14;
5.    пров. Тропініна, 5;
6.    вул. Хрещатик, 24, 28/2 та «Місце протестів та масової загибелі громадян під час Революції Гідності в районі алеї Героїв Небесної Сотні» на вул. Інститутській, 2, 3, 4, 5 (на зміну категорії пам’ятки – з місцевого на національного значення).

Окрім того, протягом січня-березня було розроблено облікову документацію на 31 об’єкт культурної спадщини.

Також підготовлено історичні довідки:
•    могили на Байковому кладовищі;
•    на території Державного історико-меморіального Лук’янівського заповідника;
•    на території Звіринецького кладовища;
•    панно «Наука» на вул. Політехнічній, 41.

«Спеціалісти Департаменту продовжують роботу з укладання охоронних договорів. Упродовж I кварталу опрацьовано та укладено 20 охоронних договорів. Окрім того, ми підготували перелік об’єктів культурної спадщини для подальшого розроблення науково-проєктної документації «Межі та режими використання зон охорони комплексів пам’яток та окремих пам’яток культурної спадщини м. Києва», – зазначив директор Департаменту Олександр Никоряк.

Читайте також: Нацбанк дав прогноз по ринку нерухомості України: новобудови ризиковані для інвесторів, попит буде відновлюватися 2 роки

Раніше повідомлялося, що у Києві будинок по вул. Соломії Крушельницької 1/5, який було пошкоджено вибухом 21 червня, буде демонтовано. Після експертизи мешканцям сусідніх будинків та секцій дозволено повернутися в домівки.

Джерело