Реєстрація /

У Києві цього року відремонтували 670 будинкових лічильників і планують виконати ремонт ще 630 одиниць

У 2024 році «Київтеплоенерго» планує відремонтувати 1,3 тис. приладів обліку.

До кінця року комунальне підприємство «Київтеплоенерго» відремонтує 1,3 тис. будинкових приладів обліку тепла, що перебувають у його зоні обслуговування та зоні обслуговування ТОВ «Євро-Реконструкція». Станом на сьогодні вже відремонтовано 670 лічильників. Паралельно фахівці здійснюють планову метрологічну повірку теплолічильників. Про це повідомив заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелеєв.  

«У столиці 90% житлових будинків оснащені приладами обліку тепла, які, власне, є стартовим елементом подальших заходів з енергоефективності. Адже лічильник фіксує, скільки теплової енергії витрачено для обігріву будинку, і мешканці сплачують лише за фактично спожите. Далі, щоб зменшити ці витрати, можна встановити індивідуальний тепловий пункт, утеплити стіни, покрівлю, замінити вікна й двері тощо. Тому наявність будинкових лічильників, їх справність і належне обслуговування дуже важливе. «Київтеплоенерго» здійснює контроль за цим, формуючи план заміни обладнання чи його елементів, ремонт приладів, повірку тощо», – пояснив Петро Пантелеєв. 

Він поінформував, що у 2024 році «Київтеплоенерго» планує відремонтувати 1,3 тис. приладів обліку.

«Щоб виявити та усунути дефекти, спеціалісти проводять діагностику вимірювальних приладів. Найчастіше вони виходять із ладу через залиття, вплив магнітних полів і зношеність деталей під дією води. Залежно від типу та складності пошкодження ремонт проводять спеціалісти «Київтеплоенерго» або безпосередньо виробники обладнання», – зазначив Петро Пантелеєв. 

Також «Київтеплоенерго» цього року здійснить метрологічну повірку 3,4 тис. будинкових лічильників. Наразі фахівці вже перевірили коректність роботи понад однієї тисячі приладів.

Фінансування робіт з обслуговування приладів здійснюється за рахунок абонентської плати. Це єдине джерело покриття витрат на ремонт і повірку, передбачене чинним законодавством.

Нагадаємо, що у першому кварталі загальна площа житлових будівель, прийнятих в експлуатацію, склала 2,18 млн кв.м. Це на 12,3% більше за аналогічний період минулого року, але менше обсягів введення житла в експлуатацію в останній рік до війни. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Даніло Гетьманцев за даними держслужби статистики.

Джерело