Реєстрація /

У 2025 році інвестування в новобудови може стати найкращим способом інвестицій

На початок жовтня кількість суто інвестиційних придбань житла на первинному ринку становить до 40%.

Враховуючи, що у 2025 році очікувана інфляція становитиме майже 10%, а курс долара досягне 45 грн, все більше громадян інвестують у первинний ринок житла з метою збереження та примноження коштів.

Про це розповіла Маріанна Бігунець, директор із продажу Будівельної компанії GAZDA.

«Поки що можемо говорити, що з об'єктивних причин вартість новобудов наступного року може зрости щонайменше на 10-15% у гривні. Однак ці цифри не враховують подорожчання будівельних матеріалів та будівельно-монтажних робіт. Отже, цілком можливо, що 2025 року реальна вартість м2 порівняно з 2024 роком може зрости в середньому на 20-25%», – наголосила вона.

За її даними, станом на початок жовтня кількість суто інвестиційних придбань житла на первинному ринку становить до 40%. А до кінця року цей відсоток ймовірно зросте до 45-50%.
Як зазначила експерт, нещодавно інвестування у житло поширюється не лише на об'єкти, зведення яких знаходиться на завершальних етапах будівництва: покупці починають активніше вкладати кошти у ЖК на старті будівництва. При цьому кількість придбань житла на котловані становить до 10% від загальної кількості продажів, натомість понад 2/3 покупців цікавляться об'єктами на стадії готовності від 60% і вище (тобто в яких продовжуються інженерні, фасадні та внутрішні оздоблювальні роботи).

У той же час, як прогнозує фахівець, через великі ризики понад 80-85% покупців, які планують придбати житло на початкових стадіях зведення, зосередиться на об'єктах надійних компаній, які працюють на ринку понад 10 років і мають вагомий портфель реалізованих проектів.

Раніше повідомлялося, що вакантність на офісну нерухомість у столиці все ще не вийшла на довоєнний рівень.

Джерело