Реєстрація /

Софійський собор реконструюють за 79 мільйонів гривень

Оновлять покрівлю та купола.

Софійський собор у Києві збираються реставрувати. У межах робіт заплановане оновлення покрівлі, конструктивних систем та позолоти куполів.

Національний заповідник «Софія Київська» оголосив відповідний тендер на сайті «Прозорро».

Зазначається, що кінцевий термін подання тендерних пропозицій – 24 жовтня 2023 року.

На виконання робіт заклад готовий витратити 79,4 млн грн. Серед джерел фінансування вказуються державні та благодійні кошти, а також спеціальний фонд.

Попередньо, реставрація Софійського собору триватиме п’ять років.

У той же час, фахівці Департаменту охорони культурної спадщини опрацьовують всі можливі законні шляхи, щоб зупинити руйнування старовинної будівлі на вул. Хрещатик, 48. Про це зазначила директорка Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова.

«Напевно, більшість киян під час прогулянки центром проходять повз цей будинок. Він майже навпроти Бессарабського ринку. Ще в серпні 2020 року власнику будинку було вручено припис. Власника також вже штрафували – постанова про накладання фінансових санкцій на суму 341 700 грн., які не сплачені та стягуються в судовому порядку. Крім того, повторний припис №505/п від 26.01.2022 було надано після відновлення робіт із розбору будинку. Законні вимоги власником ігнорувалися, тому в серпні 2023-го до Шевченківського районного управління поліції направлено заяву», – прокоментувала Марина Соловйова.

Раніше повідомлялося, що на програми швидкого відновлення України потрібно до 15 мільярдів доларів

Джерело