Реєстрація /

Що зміниться з 1 березня в Україні: підвищення пенсій і монетизація субсидій

З 1 березня 2019 року в Україні вводиться ряд нововведень, які торкнуться соціально незахищених верств населення

Кабінет міністрів України вирішив, що зміниться з 1 березня в Україні: уряд підвищує пенсії, змінює правила нарахування субсидій – вони будуть монетизовані з урахуванням нових правил.

Одним з головних нововведень з 1 березня 2019 року є незаплановане підвищення пенсій для 80 відсотків українських пенсіонерів. Ті, кому підвищення не положено, все одно отримають виплати в 2410 гривень. У Кабміні підвищення пенсій пов'язують з необхідністю їх індексації.

Що зміниться з 1 березня в Україні: як будуть нараховані нові пенсії

  • Мінімальне підвищення пенсій складе 100 грн.;
  • Середня сума підвищення пенсії в Україні з 1 березня 2019 – 255 гривень;
  • Підвищення пенсій торкнеться 8,1 мільйонів чоловік;
  • 1,9 мільйона пенсіонерів отримає виплату в 2410 гривень;
  • Їм доплату до пенсії в 2410 гривень буде нараховано за 2 рази: з 1 березня і з 1 квітня 2019 року.

Нагадаємо, що це не перше і не останнє в 2019 році підвищення пенсій. З 1 січня 2019 року пенсії зросли для тих, хто досяг віку 65 років і чий стаж понад 30 років (для жінок) і 35 років (для чоловіків).

Стаття по темі: Як економити на комунальних послугах в 2019 році: практичні поради

З другого півріччя пенсії зростуть через збільшення прожиткового мінімуму до 1564 гривень. З 1 грудня пенсії в Україні збільшаться з тієї ж причини (прожитковий мінімум буде підвищено до 1638 грн).

Що зміниться з 1 березня в Україні: як буде проходити монетизація субсидій

У березні 2019 року вперше в Україні буде розпочата монетизація субсидій, включаючи нарахування та виплати населенню. Монетизація проходить в кілька етапів.

  1. Вже з 1 січня процедура проводиться для тих, хто подав заяву на отримання субсидії вперше. Їм відкриті рахунки в «Ощадбанку», звідки і проводиться списання коштів за послуги ЖКГ. Одержувачі субсидії повідомляються в телефонному режимі про суму доплати, яку вони повинні самостійно заплатити комунальникам.
  2. З 1 травня 2019 року монетизація субсидій вступить в силу і для тих, хто отримує допомогу на оплату комуналки вже кілька років, в тому числі, і в літній період. Однак перші виплати було вирішено перенести на березень, їх отримають всі, кому субсидії схвалили до 31 грудня 2018 року. Пенсіонери отримають субсидію у вигляді грошових коштів разом з пенсійними виплатами.
  3. З 1 жовтня 2019 року всі одержувачі субсидій по закінченню опалювального сезону отримають готівкою зекономлені гроші.

Нагадаємо, що на початку 2019 року в Києві різко зросла кількість субсідіантів. Уже отримували субсидії 157 тисяч чоловік, ще 8300 отримали таке право в яванре. Зростання оформлених субсидій склало в Києві майже 13%.

Стаття по темі: Як отримати субсидію в Україні за новими правилами

Правда, соцпрацівники будуть надалі відмовляти в отриманні субсидії громадянам, які допустили заборгованість по своїх рахунках за опалення більш ніж на 340 гривень.

Джерело

Теґи