Реєстрація /

Ситуація на ринку складів у Києві та області стабілізувалася

Багато компаній переїзджали.

Згідно з останнім дослідженням CBRE Ukraine, у першому півріччі 2023 року ринок складської нерухомості не зазнав помітних змін на тлі несприятливих економічних умов і високого рівня невизначеності, пов'язаної з війною. Однак, протягом перших шести місяців року орендна активність зазнала значного спаду. Багато компаній, які були змушені релокуватися, завершили свої переїзди, а більшість компаній, яких це не торкнулося, залишалися на своїх місцях. Водночас провідні компанії, орієнтовані на розширення, зайняли обережну позицію, очікуючи або на більш стабільну ситуацію в країні, або на суттєвий обсяг нової пропозиції.

Так, обсяг валового поглинання в складському сегменті склав приблизно 30 000 кв.м (-55% р/р), причому переважна частка угод була зумовлена рішеннями про переїзд. Активність орендарів була високою, в основному, в секторі оптової та роздрібної торгівлі, на який припадало 90% від загального обсягу угод. 

Більшість компаній змогли адаптуватись до нових реалій воєнного стану, а споживчі настрої дещо стабілізувалися і навіть демонстрували незначний ріст. Як наслідок, на ринку спостерігається певне зростання потенційного попиту на 2024 рік на великі площі (понад 10 000 кв.м) з боку ключових гравців ринку, зокрема, 3PL операторів, представників сфери оптової та роздрібної торгівлі, e-commerce, а також автомобільної промисловості. Однак такі вимоги, швидше за все, залишатимуться радше винятком, аніж нормою, оскільки до кінця війни на ринку домінуватимуть короткострокові рішення.

Загалом у першому півріччі 2023 року на ринок не ввелось в експлуатацію жодного нового складського комплексу. Таким чином, загальний обсяг конкурентної пропозиції залишився незмінним і склав близько 1,45 млн кв.м.

Раніше повідомлялося, що попит на склади залишається активним, не дивлячись на війну.

Джерело