Реєстрація /

Розслідування просідання стіни у дитсадку в Шевченківському районі Києва стосується можливого розкрадання коштів

Гроші могли вкрасти під час будівництва укриття.

За процесуального керівництва ювенальних прокурорів Шевченківської окружної прокуратури міста Києва розпочато кримінальне провадження за фактом неналежного виконання ремонтних робіт з облаштування та будівництва укриття на території одного з дитсадків у Шевченківському районі Києва та можливого заволодіння бюджетними коштами.

Про це стало відомо із релізу Київської міської прокуратури.

За попередніми даними, причиною деформації стін будівлі стало вилучення грунту під будівлею для облаштування споруди цивільного захисту. Можливою передумовою цього могли бути прорахунки при розробці проектно-кошторисної документації або ухилення підрядниками від проекту капітального ремонту під час безпосереднього виконання робіт.

Прокурори зазначають, що розпочате кримінальне провадження стосується не лише «неналежного виконання ремонтних робіт з облаштування та будівництва укриття на території одного з дитсадків у Києві», а й «можливого заволодіння бюджетними коштами» (ч. 2 ст. 367, ч. 4 ст. 191 КК України).

Під час проведення першочергових слідчих дій встановлено, що підрядник є переможцем ще двох аналогічних процедур публічних закупівель, проведених Управлінням містобудування, архітектури та землекористування Шевченківської РДА у 2023 році, оплату проведено у повному обсязі.

Прокуратура вважає, що зазначені обставини можуть свідчити про можливу розтрату бюджетних коштів посадовими особами Шевченківської РДА, заволодіння коштами підрядником та підробку виконавчої будівельної документації. Наразі тривають невідкладні слідчі дії, спрямовані на вилучення оригіналів тендерної документації, та вирішується питання про призначення будівельно-технічної експертизи.

Встановлено, що Управлінням містобудування, архітектури та землекористування Шевченківської РДА за результатами проведення публічних закупівель укладено договори щодо закупівлі робіт з розробки проектно-кошторисної документації та капітального ремонту найпростіших укриттів та захисних споруд цивільного захисту у дошкільному навчальному сумі 369 тис. грн. та понад 1,2 млн. грн. Службовими особами Шевченківської РДА та підрядником підписано акти приймання-передачі виконаних робіт та здійснено повну оплату за договором». Водночас, зазначають прокурори, «роботи не виконані, а самому об'єкту будівництва заподіяно ушкодження».

Йдеться про дитсадок №155 на вул. Дорогожицькій. Просідання грунту там почалося в ніч з 27 на 28 грудня.

Раніше повідомлялося, як підключити електроенергію у квартирі в новобудові.

Джерело