Реєстрація /

Половина угод з купівлі житла припадає на Київ, Київську та Львівську області - НБУ

Національний банк опублікував звіт про ситуацію на ринку нерухомості України.

Хоча попит на житлову нерухомість повільно зростає, він залишається помітно нижчим, ніж до повномасштабного вторгнення. За І квартал 2024 року нотаріуси засвідчили на третину більше угод купівлі житла, ніж у І кварталі 2023 року. Проте за останні чотири квартали угод все ще на третину менше порівняно із середньою кількістю протягом трьох років до повномасштабної війни.

Про це повідомив Національний банк України у звіті про фінансову стійкість.

Рушійною силою для відновлення попиту залишається прагнення придбати готове житло для потреб, переважно на вторинному ринку. Підтримують попит вищі доходи населення та кращі споживчі настрої.

Інвестиційний попит залишається пригніченим, як і попит на нерухомість на первинному ринку. Знижують інтерес до купівлі недобудованого житла довга тривалість будівництва, високі ризики недобудови та невизначеність, зумовлена ​​тривалою війною.

Майже половина угод сконцентрована у Києві, Київській та Львівській областях.

За прогнозами НБУ, надалі попит на житло навряд чи стрімко зростатиме. Його підживлюватимуть державні програми та зростання доходів населення. У той же час зберігатимуть свою дію та фактори, які значно демотивують купувати житло: суттєва невизначеність перебігу бойових дій та високі ризики безпеки.

Нагадаємо, що у першому кварталі 2024 року загальна площа житлових будівель, прийнятих в експлуатацію, склала 2,18 млн кв.м. Це на 12,3% більше ніж за аналогічний період минулого року, але менше обсягів введення житла в експлуатацію в останній рік до війни.

Джерело