Реєстрація /

Подорожчання житла на первинному ринку - неминуче

Зростає вартість будматеріалів.

Тенденції до зміни цін з початку повномасштабного вторгнення залишаються неоднорідними та вартість помітно відрізняється залежно від регіону. Так, у західних та північно-західних областях, а також у регіонах з великим потоком усередині переміщених осіб ціни у доларовому еквіваленті або зросли, або залишаються стабільними.

Про це 100realty.ua розповів Євген Фаворов, голова правління Української асоціації девелоперів.

Незважаючи на постійне зростання собівартості будівництва, девелопери намагаються максимально стримувати підвищення цін. Втім, подальше подорожчання неминуче: матеріали, логістика, електроенергія, оплата праці в умовах кадрової кризи обов'язково позначаться на ринковій вартості житла.

«Ці тенденції виявлять себе, коли через зменшення кількості нових проектів за останні два роки пропозиція первинки почне суттєво зменшуватись. На жаль, це суттєво вплине на доступність житла в країні», – сказав Євген Фаворов.

Нагадаємо, що у першому кварталі загальна площа житлових будівель, прийнятих в експлуатацію, склала 2,18 млн кв.м. Це на 12,3% більше за аналогічний період минулого року, але менше обсягів введення житла в експлуатацію в останній рік до війни. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Даніло Гетьманцев за даними держслужби статистики.

Джерело