Реєстрація /

ОСББ розповіли, як економити на комунальних платежах

Можна зробити будинки енергоефективними.

Освітлення сходових клітин, коридорів, міжквартирних майданчиків дозволяє мешканцям почуватись комфортно у своєму будинку в будь-який час доби. Електропостачальник YASNO розповідає, як модернізувати систему освітлення у багатоповерхівках і сплачувати менше за електроенергію.

Витрати на освітлення місць загального користування в залежності від площі будинку можуть досягати 50 тис. грн на рік. Зменшити цю суму можливо, модернізувавши систему освітлення у будинку. Для багатьох ОСББ і ЖБК це ефективний і найменш затратний крок, який дозволить відчути економію при оплаті за електроенергію уже через один місяць.

Як зменшити платежі за електроенергію ОСББ:

1.    Замінити у під’їзді звичайні лампи розжарювання на LED.
LED-лампи споживають до 10 разів менше електроенергії та слугують до 11 років без заміни, вони дають яскравіше світло, безпечні та не потребують спеціальної утилізації, як люмінесцентні лампи.

2.    Встановити світильники з датчиками руху.
Особливістю роботи таких світильників є те, що вони вмикаються лиш тоді, коли людина потрапляє у радіус дії датчика, а весь інший час вони залишаються вимкненими. Таким чином споживання електроенергії відбувається виключно за потреби, а не протягом всієї доби.

3.    Замінити електричну проводку у будинку за потреби.
Електричні мережі багатоповерхівок належать їхнім співвласникам. За їхній технічний стан відповідає ОСББ чи ЖБК, або компанія, яка обслуговує будинок. В багатьох будівлях радянської забудови внутрішньобудинкові електромережі перебувають у критичному стані і можуть не витримати будь-яких змін, оскільки їх в належний спосіб не обслуговували десятиліттями. Тому їх краще замінити. У нових будинках немає потреби замінювати проводку для проведення робіт з модернізації системи освітлення.

Читайте також: ТОП-5 порад, як зменшити електроспоживання, працюючи із дому

Раніше повідомлялося, що до кінця 2020 року фахівці ДТЕК Київські електромережі безкоштовно замінять електролічильники більше 28 тисячам клієнтів. Замість старих приладів обліку їм встановлять нові та сучасні, які допомагають заощаджувати. Енергетики закликали киян допускати співробітників енергокомпанії у власні помешкання для виконання монтажних робіт та розповідають, як упевнитись, що до них в оселю завітав саме співробітник ДТЕК.

Джерело