Реєстрація /

Окупанти знищили або пошкодили понад 250 об’єктів культури в Україні

Просять міжнародну спільноту допомогти відновити.

Україна зараз потребує підтримки міжнародної культурної спільноти у вирішенні питань відновлення та повернення культурних цінностей, які знищили або викрали окупанти з росії.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

«Щодня окупанти знищують не лише життя наших громадян, але й нашу культурну спадщину – старовинні церкви та будівлі, краєзнавчі та художні музеї, театри та меморіали. Вони влаштовують полігони в районах археологічних розкопок на Херсонщині і навіть атакують кладовища!», – зазначив депутат.

Так, за неповних три місяці повномасштабної агресії, окупанти з рф знищили або пошкодили понад 250 об’єктів культури в Україні.

Серед них:

  • Музей-садиба Григорія Сковороди в селі Сковородинівка на Харківщині – будівля знищена, частину експонатів вдалось врятувати
  • Іванківський історико-краєзнавчий музей – будівля знищена, співробітники врятували з будівлі картини всесвітньо відомої художниці Марії Примаченко
  • Художній музей імені А. Куїнджі – зруйнована будівля 1902 року, а картини Архипа Куїнджі та Івана Айвазовського, які тут зберігались, викрадені.
  • Історико-архітектурний музей-заповідник «Садиба Попова» в селі Василівка Запорізької області – пошкоджено палац та інші будівлі комплексу, історико-краєзнавчий музей, який тут знаходиться, пограбований
  • Вознесенська церква, збудована у 1879 році в селі Лук’янівка на Київщині – повністю знищена танками
  • Святогірська Свято-Успенська Лавра – будівлі ХІХ – початку ХХ ст пошкоджені внаслідок кількох обстрілів
  • Історичні будівлі у Чернігові та Одеси також зазнали відчутних пошкоджень
  • Більшість архітектурних пам’яток Маріуполя фактично зруйновані. 

Зараз українські фахівці спільно з колегами з Європи документують кожен факт знищення та викрадення культурних цінностей. Однак, як показує практика, повернення культурних артефактів – справа, яка часто триває десятиліттями.

Після перемоги ми маємо повернути та відновити кожен культурний об’єкт. І росія має заплатити за все, що ми втратили, наголошує депутат Київради VIII скликання.

«Важливо, щоб ЮНЕСКО не лише допомогла з фіксацією воєнних злочинів проти об’єктів культури в Україні, але й сприяла розробці нових, дієвих механізмів повернення цінностей. Також важливе створення дієвого міжнародного механізму розрахунку та стягнення компенсації з росії за знищені школи, бібліотеки, будинки культури та краєзнавчі музеї», – зазначив Костянтин Яловий.

Раніше киянам нагадали про штрафи за підпал трави та попередили про надзвичайну пожежну небезпеку.

Джерело