Реєстрація /

Незаконне будівництво на вулиці Нижньоюрківській не можуть зупинити

Забудовник оскаржує рішення у суді.

Забудовник намагається у судовому порядку оскаржити припис Департаменту охорони культурної спадщини щодо зупинення незаконних будівельних робіт на вул. Нижньоюрківській, 8-Б. Це територія Історичного ландшафту Київських гір та долини Дніпра, межі Центрального історичного ареалу м. Києва, зона охоронюваного ландшафту згідно з Генеральним планом, археологічна охоронювана зона. Про це повідомили у Департаменті охорони культурної спадщини.

«На замовника, Приватну студію архітектурно-художній фонд «АРТ», неодноразово було направлено приписи щодо зупинення будь-яких будівельних робіт. Приписи проігноровано. Складено постанову про накладання фінансових санкцій у розмірі 51 тис. грн. Наразі забудовник у судовому порядку намагається оскаржити приписи щодо зупинення робіт та накладання на нього штрафу. При цьому, компанія порушила низку законодавчих актів у сфері пам’яткоохоронного та містобудівного законодавства. Але головне – забудовник мав перед початком будівництва залучити археологів задля дослідження території і надання відповідного висновку, чого зроблено не було. Забудовник не тільки зрізав значний шар археологічного ґрунту, а й вигнав майже два поверхи, незважаючи на припис щодо зупинення робіт. За попередніми підрахунками фахівців Інституту археології НАН України, згідно методики грошової оцінки пам’яток (затверджена постановою Кабміну № 1447 від 26.08.2002), можлива орієнтовна сума збитків, нанесених державі, складає 7,93 млн. грн.», – наголосили у Департаменті.

Наразі КМДА звернулася до всіх контролюючих органів з вимогою зупинити забудовника.

Стаття по темі: Як отримати доступне житло в Україні: що змінюється в програмі Кабміну

Нагадаємо, у вересні 2018 року Верховна Рада України змінила Закон «Про житловий фонд соціального призначення». Народні депутати дозволили включати в чергу на житлоплощу нові категорії пільговиків, в тому числі внутрішніх переселенців.

Джерело