Реєстрація /

На первинному ринку попит відповідає пропозиції

Українці вважають за краще інвестувати у майже добудовані об'єкти.

На первинному ринку житла наявний попит майже повністю збігається з реальною пропозицією: тобто з кількістю житла, що пропонується, на продаж в об'єктах, зведення яких з лютого 2022 року не припинялося/або відновилося і триває без пауз.

Про це розповіла Маріанна Бігунець, директор із продажу Будівельної компанії GAZDA.

За її словами, у середньому по країні попит досі становить до 35% від довоєнного рівня. Однак у окремих регіонах (Закарпатська, Львівська обл.) порівняно з 2021 роком попит на нове житло збільшився у 1,5-1,8 раза.

«Зараз понад 90% попиту на первинне житло сконцентровано головним чином у більш безпечних у «військовому» сенсі містах, таких як Ужгород, Чернівці, Львів, Івано-Франківськ, Житомир, Дніпро, Вінниця та Київ», – констатує експерт.

Вона звернула увагу на те, що переважна більшість покупців житло, що цікавить, готове до заселення (з ремонтом) або на завершальних стадіях будівництва (понад 50% наявного попиту), у нових чергах ЖК або котеджного містечка на стадії активного зведення (до 30% попиту), або нових об'єктах з безперервним веденням будівельних робіт на стадії готовності від 30% (до 20% попиту).

«З початку 2024 року можна зробити висновок, що на «первинці» продається лише те, що активно будується. Покупці готові інвестувати в житло на етапі котловану тільки у перевірених забудовників, які давно працюють на ринку і мають гарну репутацію. Адже громадяни стали більш обачними і не мають наміру купувати, навіть «за дешево», житло в «заморожених» об'єктах, терміни будівництва яких, м'яко кажучи, «розмиті» і невпевнені, а доля девелоперів таких недобудов також під великим питанням», – зазначила вона. .

Нагадаємо, що у першому кварталі загальна площа житлових будівель, прийнятих в експлуатацію, склала 2,18 млн кв.м. Це на 12,3% більше за аналогічний період минулого року, але менше обсягів введення житла в експлуатацію в останній рік до війни. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Даніло Гетьманцев за даними держслужби статистики.

У регіональному розрізі лідерами із закінченого домобудування залишаються Київська область та Київ, на частку яких припадає 32% введеного в експлуатацію житла, а також області на західній частині України з часткою 40%. Найменший показник у регіонах з активними бойовими діями та наближеними до фронту: Донецькою, Херсонською, Миколаївською областями.

Джерело