Реєстрація /

КМДА знову звернеться до Кабміну щодо передачі Гостиного двору

Погодили рішення.

Київська міська державна адміністрація погодила проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України, підготовленого Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, щодо передачі будівлі Гостиного двору у власність Києва. Відповідний лист було направлено до Мінекономіки.
Варто наголосити, що, згідно з листом Мінекономіки, відповідні погодження мають надати також Фонд державного майна, Міністерство фінансів та Міністерство юстиції.

Після погодження всіма суб’єктами, а також зважаючи на нагальність вирішення питання щодо збереження пам’ятки, проєкт розпорядження буде передано на розгляд Урядового комітету.

Варто зауважити, що 21 вересня 2020 року на нараді в Кабміні представники Мінекономрозвитку і Фонду держмайна наголосили на відсутності фактичних підстав, які можуть унеможливити передачу будівлі Гостиного двору до комунальної власності, зокрема, на етапі формування необхідного для розробки відповідного акту Уряду пакету документів. 

«Будівля Гостиного двору має бути передана до комунальної власності і використовуватись не частково, а виключно під розміщення соціальних і культурних об’єктів. Крапка. Не розумію, як взагалі у цього забудовника вистачає нахабності такі листи надсилати до Кабміну», – наголосив заступник голови КМДА Олександр Харченко.

Олександр Харченко нагадав, що згідно з судовою експертизою, яку замовляв ще Апеляційний суд під час судових тяганин із «Укрреставрацією», умови договору оренди Гостиного двору компанія виконувала неналежним чином. А саме: невиконання компанією робіт, необхідних для збереження будівлі, у сукупності з іншими факторами, призвело до виникнення наявних пошкоджень та руйнувань Гостиного двору.

Зазначений експертний висновок повністю спростовує твердження «Укрреставрації» про сумлінне виконання договірних зобов’язань.

Стаття по темі: Ринок готелів в Україні після карантину: ринок тільки починає відновлюватися

Раніше повідомлялося, що відбулося засідання Київського апеляційного суду щодо накладання арешту на будівлю Гостинного двору.

Суд постановив закрити справу у зв’язку з тим, що прокурор відмовився від своєї апеляційної скарги.

Департамент охорони культурної спадщини КМДА направив припис Фонду державного майна України щодо укладання охоронного договору на пам’ятку архітектури та містобудування місцевого значення Гостиний двір у десятиденний строк з моменту отримання припису. Про це йдеться у відповідному приписі.

Джерело