Реєстрація /

Київ планує судитися з «Нафтогазом» через відключення гарячої води

Близько 3 тис. житлових будинків столиці залишаються без гарячої води.

Київ остаточно вирішив не брати на себе борги «Київенерго» і судитися з «Нафтогазом».

Мер столиці, Віталій Кличко зазначив, що місто не може взяти на себе борги приватної компанії, які накопичувалися не один рік. До того ж, частина цієї заборгованості – це штрафи та пені, що не мають джерела погашення. Більше того, частина боргу оскаржується в суді. І місто не має права брати на себе заборгованість, точна сума якої не визначена. І це є предметом судових розглядів. За словами мера, стаття закону, на якій наполягає «Нафтогаз», – спірна і не може зобов’язати місто взяти тягар мільярдних боргів без детального їх аналізу. Такими є висновки не лише міських фахівців, але й експертів міжнародних аудиторських компаній із «великої четвірки».

«Одна справа – борги киян за спожиту послугу, інша ж справа – штрафи і пені, що є результатом господарської діяльності. Компанія «Нафтогаз», на жаль, вирішила шантажувати киян. Відключили газ, допоки борги «Київенерго» не будуть їм повернуті. Моя чітка позиція: ми повинні цю конфліктну ситуацію вирішувати в судах. Але кияни не мають бути заручниками такої ситуації. Ми готові до суду. Але у нас ключова вимога – включіть газ людям», – наголосив мер. 

Віталій Кличко запевнив, що місто готове до конструктивного діалогу, але за умови, що враховуватимуться не тільки фінансові інтереси компаній, але й інтереси людей.

Стаття по темі: Головні інфраструктурні проекти Києва у 2018 році: що планують, і які шанси бути реалізованими?

Віталій Кличко нагадав, що на сьогодні місто послідовно виконує рішення Київради щодо припинення угоди з «Київенерго» та повертає під контроль громади майно, що 17 років перебувало в управлінні комерційної структури.

Наразі завершений перший етап повернення майна. Зокрема, повернуто місту і передано в експлуатацію «Київтеплоенерго» 65 тисяч одиниць майна. До штату комунального підприємства переведені близько 5 тисяч працівників. Також підприємство вже ліквідувало майже тисячу пошкоджень теплових мереж у процесі підготовки до зими та отримало необхідні ліцензії й тарифи для роботи від КМДА і подало необхідні документи для отримання ліцензій в НКРЕКП.

Нагадаємо, що близько 3 тис. житлових будинків у столиці залишилися без гарячої води. Причина – відмова НАК «Нафтогаз України» укласти договір зі створеним комунальним підприємством «Київтеплоенерго» на постачання газу. 
 

Джерело