Реєстрація /

Київ на другому місті в Україні за кількістю проблемних об’єктів будівництва

На першому місці – Одеса.

Monitor.Estate та «Український клуб нерухомості» (URE Club) провели аналіз, згідно з яким найбільша кількість ризикових об’єктів житлового будівництва зводиться в Одесі – понад 76% (із 161 об’єкта). На другому місці Київ – 55% (із 400 об’єктів).

Найменша кількість ризикових будівництв виявлено в Харкові – 42% (із 71 об’єкта) та Дніпрі – 47% (із 43 будівництв).

Загалом по Україні понад 50% всіх об’єктів, що зводяться (більш як 550 будівництв), підпадають під критерії ризикових будівництв.

Проблемні об’єкти будівництва в Україні:

•    27% – будуються без дозволу на будівельні роботи,
•    34% – будуються без ліцензій на здійснення будівельної діяльності, 
•    33% – будується на землях без належного цільового призначення або  без кадастрового номеру, 
•    У 24% учасників будівництв наявний податковий борг, 
•    13% суб’єктів господарювання перебувають на стадії виконавчих проваджень.

У свою чергу Ольга Соловей, співзасновниця «Українського клубу нерухомості», зазначила, що наразі первинний ринок житла перебуває в стадії невизначеності.

Читайте також: Попит на «гнучкі офіси»: коворкінги перетворилися на золоту жилу

«З одного боку, поліпшення ситуації можна очікувати не раніше березня-квітня майбутнього року, коли з’являться перші свідчення про ефективність прийнятих нещодавно законів. З іншого боку, досі невідома подальша доля та функціонал Державної архітектурно-будівельної інспекції. За великим рахунком, саме від діяльності цієї структури залежатиме, чи стане ринок прозорим», – сказала експерт.

Експерти проаналізували 1167 об’єктів житлового будівництва у Києві, Київські області, Дніпрі, Львові, Одесі та Харкові.

Стаття по темі: Зміни законодавства в сфері нерухомості: що треба знати для укладання угоди купівлі-продажу в Україні

Раніше повідомлялося, що будівельна галузь увійшла в трійку лідерів серед сфер та видів діяльності, в які було вкладено найбільше капітальних інвестицій за підсумками минулого року. У трійку найбільших за об’ємами інвестицій галузей України в 2018 році також увійшли промисловість і сільське господарство.

Джерело