Реєстрація /

Інвестиційна активність в сфері торговельної нерухомості сповільниться до кінця року


Карантин впливає на ситуацію.

В інвестиційному секторі в 1 півріччі 2020 року відбулося помітне уповільнення інвестиційної активності, яке прогнозовано, триватиме до кінця 2020 року. Незважаючи на те, що відвідуваність почала поступово відновлюватися після ослаблення карантину, знижена інвестиційна активність очікується до кінця 2020, як результат впливу карантину на традиційний ритейл і швидке зростання частки е-commerce в роздрібній торгівлі.

Про це повідомили аналітики CBRE.

Таким чином, очікується, що більшість інвесторів збережуть вичікувальну позицію в середньостроковій перспективі, оскільки невизначеність зберегтися в довгостроковій перспективі традиційних торгових центрів. У зв'язку з цим, ставка капіталізації на кращі об'єкти зросла на 0,75 п.п. до 12,5%. Прогнозується поступове відновлення інвестиційної діяльності в 2021 році.

«Досвід карантину і масштабного локдауна, що призвели до закриття ритейл операторів мав драматичний ефект і, як результат, підвищив інтерес орендарів до встановлення плаваючої орендної ставки в залежності від товарообігу. Такі умови, швидше за все, стануть більш поширеними в сегменті, в реаліях поточної кризи, викликаного пандемією COVID-19. Ми не очікуємо різкого збільшення вакантності протягом року, оскільки орендодавці, як правило, залишаються гнучкими в короткостроковій коригуванні орендної ставки з метою утримання орендарів. Ймовірно, що інвестиційна активність поступово відновиться в 2021 році, оскільки саме в 2021 очікується доступність вакцини, а пост-ковідная модель традиційного шопінгу стане вже більш передбачуваною», – говорить Радомир Цуркан, керуючий партнер CBRE Ukraine.

Стаття по темі: Український рітейл в очікуванні кризи 2019 року: що чекає торгові центри в Києві

Раніше повідомлялося, що на стадії будівництва знаходиться велика кількість об'єктів торгової нерухомості (GLA> 650 000 кв. м), введення в експлуатацію яких, безумовно, вплине на розвиток ринку столиці.

Джерело