Реєстрація /

Фахівець розповів, що відбувається з цінами та попитом на новобудови

Попит активний.

За останні 2 місяці цінова ситуація на первинному ринку житла залишається досить стабільною: номінальні ціни зросли в середньому на 1-1,3% в гривневому еквіваленті.

Про це 100realty.ua розповів Володимир Семенцов, співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development. 

Головними факторами, що формують цінову політику забудовників у 2023 році, експерт вважає: 

1) стабілізацію в економіці країни за рахунок значної макрофінансової допомоги країн-партнерів, 

2) приборкану інфляцію, що за січень-лютий склала лише 1,5%, 

3) відносну стабільність в енергосистемі України.

«Більшість вітчизняних виробників будівельних матеріалів поступово поновлюють свою роботу, зокрема це стосується бетонних заводів. Розуміємо, що цей фактор позитивно впливає як на забезпечення будмайданчиків необхідними матеріалами, так і на цінову ситуацію: виробники, чудово усвідомлюючи наявні воєнні обставини, впроваджують досить гнучку, лояльну систему ціноутворення, тримаючи ціни в адекватних межах», – підкреслив він.

Що стосується попиту, то, за даними Володимира Семенцова, після відносної нормалізації енергосистеми України та з настанням весни на ринку помітне незначне пожвавлення.

Близько 70% покупців зацікавлена в придбанні квартир на завершальних стадіях будівництва у відносно безпечних західних регіонах України.

Рівень попиту на новобудови становить до 40% від рівня лютого 2022 року. 

Наразі забудовники досі пропонують реальним покупцям суттєві знижки – від 10% до 25%, розмір яких залежить від стадії готовності того чи іншого об'єкта, собівартості будівництва, регіону, локації, наявних фінансових можливостей девелопера продовжувати будівництво без прив'язки до рівня продажів. 

Раніше повідомлялося, що лише на 30% будівництв відновили роботу.

Джерело