Реєстрація /

Європа закликає Україну перейти від «зеленого» тарифу до «зелених» аукціонів


Це покращить інвестиційну привабливість.

Європейський союз, ЄБРР, Світовий банк та Енергетичне співтовариство рішуче підтримують в Україні необхідність переходу від існуючого «зеленого» тарифу, який діє в українському законодавстві, до конкурентної системи на основі «зелених» аукціонів.

Про це йдеться у спільному листі представників цих міжнародних інституцій на адресу керівників Кабміну.

У листі вони коментують підготовку законопроекту 8449-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії». Інституції вважають, що нинішня система, хоч і корисна для запуску сектора, більше не підходить для підтримки його довгострокового розвитку.

«Як наслідок, ЄБРР більше не зможе фінансувати нові проекти в Україні, які покладаються на «зелений» тариф, крім тих, що вже перебувають на стадії розробки, якщо тільки закон не буде ухвалений, щоб гарантувати довготривалий термін економічної стійкості сектора, що забезпечує необхідний комфорт для інвесторів і фінансистів», – сказано в повідомлені.

Стаття по темі: «Домашня» сонячна електростанція: заробляємо на продажі електроенергії 

На думку міжнародних організацій, схеми підтримки аукціонів повинні набути чинності після набуття чинності зміненого законодавства; будь-яке розширення тарифу для всіх технологій – не підтримується; пропонується запровадити максимально можливу тривалість нового механізму підтримки для отримання найбільш доступної електроенергії як для споживача, так і для країни, тощо.

Раніше повідомляося, що Верховна Рада схвалила у першому читанні за основу законопроект №8449-д від 05.12.2018 щодо впровадження аукціонів у відновлюваній електроенергетиці.

«Основна ідея проекту Закону – забезпечити стабільний та збалансований розвиток прозорого та конкурентного ринку «зелених» проектів через систему аукціонів та оптимізацію «зелених» тарифів», – прокоментував голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Джерело

Теґи