Реєстрація /

Чиновники платитимуть штрафи за відмови забудовникам

Приймуть закон.

Верховна Рада хоче на законодавчому рівні вирішити проблему захисту інвесторів житла в Україні. Зараз розробляють необхідний закон. Так, планують ввести відповідальність чиновників за відмову забудовникам.

«Починаючи з 2015 року, Держстат не збирає інформацію про об'єкти незавершеного будівництва, тому нікому невідомо кількість незаконних, недобудованих, заморожених, просто не введених в експлуатацію житлових будинків. Ця статистика зараз розрізнена і збирається тільки в окремих містах. Наприклад, в Києві налічується майже 110 незаконних житлових будівництв. За рік їх кількість збільшилася більш ніж на 40. Але не через появу нових, а в більшій мірі тому, що місцева влада, після численних «пінків» з боку громадськості та центральної влади, вирішила продемонструвати роботу. Більш того, відсутня достовірна інформація про кількість людей, яких можна назвати постраждалими інвесторами», – говорить заступник голови комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

За її словами, в стінах ВРУ вже створено підкомітет з питань захисту прав інвесторів в житлову нерухомість. В рамках роботи даного підкомітету парламентарії почали активно спілкуватися з постраждалими інвесторами і будівельними компаніями, що зіткнулися з проблемами.

«Не завжди винен забудовник в появі проблемного об'єкта. Ми хочемо розібратися, чи потрібно вводити відповідальність чиновників за затримки або відмови з формальних причин. Це предмет дискусійний, але і його ми хочемо обговорювати відкрито, публічно і з усіма учасниками ринку. Я особисто не бачу іншого способу, як введення додаткової відповідальності за перешкоджання господарській діяльності», – говорить Шуляк.

Стаття по темі: Зміни законодавства в сфері нерухомості: що треба знати для укладання угоди купівлі-продажу в Україні

Раніше повідомлялося, що будівельна галузь увійшла в трійку лідерів серед сфер та видів діяльності, в які було вкладено найбільше капітальних інвестицій за підсумками минулого року. У трійку найбільших за об’ємами інвестицій галузей України в 2018 році також увійшли промисловість і сільське господарство.

Джерело

Теґи