Реєстрація /

Чиновники розповіли про реєстрацію майбутніх об'єктів нерухомості

Змінюють закони.

Наталія Козловська, заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України на зустрічі, організований Конфедерацією будівельників України (КБУ) спільно з RED Community by ЛУН, розповіла про зміни, які чекатимуть на споживачів та девелоперів після впровадження реєстру МОН (майбутніх об'єктів нерухомості).

Вона наголосила на важливості ролі реєстру для всього процесу цифровізації будівельної галузі. І перерахувала документи, що регулюють реєстрацію МОН:

  • Закон «Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть збудовані в майбутньому»;
  • Закон «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяження»
  • Закон «Про регулювання містобудівної діяльності»
  • Постанову «Про визначення мінімального розміру гарантійної частки будівництва об'єктів нерухомого майна»;
  • Постанова «Деякі питання щодо виконання вимог Закону України «Про гарантування прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть побудовані в майбутньому».

Вона повідомила, що для 47 об'єктів завершено внесення відомостей до ЄДЕСБ і для 80 об'єктів розпочато процес створення документів для реєстрації СМП (спеціальне майнове право). Вона зазначила, що документи, створені для впровадження системи ЄДЕСБ, ще мають сформувати або отримати в цій системі. Це досить складний процес. Не у всіх замовників документи фактично відображають стан об'єкта, тому ще має бути коригування.

Наталія Козловська нагадала, що зараз держава реалізує програми єВідновлення та єОселя, за якими громадяни можуть отримати квартиру чи кредит на житло. Так, пріоритет надаватиметься об'єктам, де зареєстровані ШМД.

Експерт зазначила, що завдяки обміну даними між ЄДЕСБ та ДРРП блокуються спроби обходу закону (через кооперативну схему, використання форвардних контрактів та укладання попередніх договорів на квартири).

Заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України прокоментувала процедуру внесення дрібних коригувань щодо площі об'єкта: «Розробляємо рішення для полегшення коригування розбіжності між планом та фактом, якщо вона не перевищує 5%».

Вона описала законодавчі зміни, які будуть запроваджені найближчим часом:

  • Визначення пропорції гарантійної частки (житлова/нежитлова площа),
  • Зміни до порядку видачі будівельного паспорта,
  • Уніфікація процесу надання банківської гарантії: строки та підстави для її продовження, запобіжні заходи у разі не продовження її дії, втрата права вчиняти угоду по об'єктах,
  • Розширення переліку відомостей, що підлягають верифікації шляхом додавання відомостей про девелопера та його об'єкти,
  • Процедура отримання платежів за банківською гарантією.

Чиновниця повідомила, що незабаром реєстрація МОН здійснюватиметься автоматично.

Раніше повідомлялося, що дефіцит робітників на будівельному ринку в Україні складає 30%.

Джерело