Реєстрація /

Апеляційний суд визнав незаконним підвищення тарифів на газ і тепло три роки тому

Українцям можуть зробити перерахунок.

Шостий апеляційний адміністративний суд залишив в силі рішення Окружного адміністративного суду, яким визначається порядок формування ціни на природний газ для потреб населення і теплокомуненерго.

Суд підтвердив незаконність постанови Кабінету міністрів №315 від 27 квітня 2016 року.

Таким чином, ціна на газ, яка діяла 2,5 роки відповідно до постанови КМУ №315, визнана незаконною. Як зазначає юридична спільнота, правові наслідки будуть дуже потужними: теплокомуненерго можуть вимагати перерахунку, а споживачі отримали підстави для перерахунку за газ і тепло.

Суд відмовив у задоволенні апеляційних скарг Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Кабінету міністрів, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, Відкритого акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України», Щербань Тамари Миколаївни.
Основним аргументом протиправності зазначеної постанови для суду стала необґрунтованість і незаконність тарифів на газ. Крім того, суд у своєму рішенні встановив порушення процедури прийняття зазначеної постанови.

Стаття по темі: Що зміниться з 1 травня в Україні: нова ціна на газ, вводиться пеня на борги по комуналці

Раніше повідомлялося, що переоформлення субсидій на наступний опалювальний період розпочалося з 1 травня 2019 року в автоматичному режимі. Воно торкнеться 90% отримувачів субсидій. Також за попередній опалювальний сезон обсяг споживання природного газу для виробництва теплової енергії скоротився майже на 32 млн. м3, у порівнянні з 2018 роком.

Джерело